Health production function and demand for health care: An application to Turkey DHS
Sağlık üretim fonksiyonu ve sağlık bakım talebi: Türkiye DHS'ine bir uygulama
  1. Tez No: 69736
  2. Yazar: YUSUF ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TEVFİK DİNÇER, PROF. DR. DAVİD HOTCHKİSS
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık Hizmetleri, Talep Fonksiyonu, Üretim Fonksiyonu İV, Health Services, Demand Function, Productiom Function
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
ÖZET 1993 Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırmasını kullanan bu araştırmanın temel amacı sağlık üretim ve talep fonksiyonlarını kullanarak sağlık hizmetlerinin çocuk ve bebek sağlığı üzerine olan etkisini tahmin etmektir. Sağlığın bir devletin sağlık statüsünü etkileyen pek çok faktörden sadece birisi olduğunu tartışan bazı çalışmalar yapılmaktadır. Değişik çevre şartlarında, diğer bazı faktörlerin sağlık statüsünü sağlık hizmetlerinden daha fazla etkilediğini gösteren çalışmalar da vardır. Bu durumda değişik faktörlerin sağlık statüsüne olan gerçek etkilerinin araştırılması sağlıkta kaynak tahsisi kararlarında politikacılar için çok önemlidir. Araştırma amacı için 1993 Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması kullanılmıştır. Bu araştırma dünyada gelişmekte olan ülkelerde yapılan ve aile planlaması ve çocuk sağlığı konusunda bilgi toplayan bir araştırmadır. Bu veri setinden, doğum öncesi bakım, doğum esnasında sağlık personelinden yardım alma ve doğumun yapıldığı yere ait değişkenler sağlık hizmeti değişkenleri olarak seçilmiştir. Diğer ülkelerde yapılan çalışmalar da gözönünde bulundurularak, sağlık değişkenlerinin endogenous olması durumunda iki aşamalı lojistik regresyon yöntemi kullanılmıştır. Bağımsız değişkenler ve sağlık değişkenleri arasındaki ilişkiyi belirlemek için öncelikle Ki-Kare testlerinden yararlanılmış ve buna ek olarak, aynı anda diğer faktörlerin de etkisini görebilmek amacıyla, lojistik regresyon yöntemi kullanılmıştır. Aynı zamanda sağlık hizmeti kullanım belirleyicilerini de gösteren talep fonksiyonları sağlık değişkenlerinin endogenous olup olmadığını test etmek amacıyla teorik modelin bir parçası olarak tahmin edilmişlerdir. Lojistik regresyonu kullanan sağlık üretim fonksiyonları ise sağlık değişkenleri ile birlikte diğer değişkenlerin çocuk/bebek ölümü üzerine etkilerini göstermek amacıyla tahmin edilmişlerdir. Sonuçlar araştırmacılar tarafından gözlenemeyen fakat sağlık hizmetlerinin kullanımını etkileyen bazı faktörler olabileceğini ve bu durumda sağlık hizmetlerinin sağlık statüsüne olan gerçek etkilerini belirlemek için değişik bir yöntem kullanılması gerektiğini göstermiştir. Araştırma bulguları, sağlık hizmeti değişkenlerinin diğer faktörler de gözönünde bulundurulduğunda kırsal alanlarda çocuk/bebek sağlığına daha fazla olumlu etkileri olduğunu göstermiştir. Bu bulgulardan çıkarılacak temel tartışma ise politika belirleyiciler sağlık hizmetlerinden başka sağlık statüsünü etkileyen başka faktörlerin de olduğunu ve özellikle şehirlerde bu faktörlerin sağlık hizmetlerinden daha önemli olabileceğini görmeleridir. Bunun yanısıra politika belirleyiciler sağlık hizmeti değişkenlerinin kırsal alanlarda çocuk/bebek sağlığı üzerinde eğitim ve diğer bazı faktörlerden daha önemli rolleri olduğunu da görmelidirler. Bulgulara göre, kırsal alanlarda sağlık hizmetlerine ayrılan kaynakların azaltılması daha ciddi sağlık eşitsizliklerine yol açabilir ve sağlık hizmeti değişkenlerinin esnekliği daha fazla olduğu için kaynakların miktarı kırsal alanlar lehine arttırılmalıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Using 1993 Turkish Demographic and Health Survey, the main purpose of this study is to estomate the more accurate effects of health care on child and infant survival by using health production and demand technologies. There have been some studies arguing that health care is the only factor in improving health status of a state. There are also some other factors affecting health status more than health care alone in different environment and conditions. In that case, investigating the real effects of different inputs considered as inputs of health is vital to health resource allocations for policy makers. For the purpose of this study, 1993 Turkey Demographic and Health Survey is used as data source. As well known DHS, that is carried out around the world in developing countries is a survey gathering data on family planning and child health. From this data set, the variables of prenatal care, delivery assistance, and place of delivery are chosen as health care variables. Previous studies are taken into account to set the model, and two stage logistic regression is used to estimate more accurate effects of inputs on health when health care variable is endogenous. To investigate the relationship between independent variables and health care utilization and child survival chi-square tests are run first. Besides, logistic regression is used to see the effects of other factors on utilization and survival. Demand functions, which shows also important utilization determinants, are estimated as a part of the theoritical model to see if health care inputs are endogenous or not. Health production functions, which are logistic regression equations investigating the relationship between child/infant survival and independent variables, are estimated to see the effects of different inputs on health. The results shows that there may be some unobservable factors that can not be observed by researchers and health care inputs should be treated as endogenous to estimate more accurate effects, especially in rural areas. The findings suggest that health care inputs provide more benefit in rural areas than do in urban areas when other factors are taken into account. The main conclusion from these findings is that policy makers should realize that there are some other important factors determining health status and those factors may be as important as health care inputs in urban areas. Policy makers should also see that health care inputs are more important for child/infant health in rural areas in which other factors such as environment, education, etc. are worse than in urban areas. According to the findings, decreasing the amount of resources allocated to health care in rural areas may cause serious health inequalities and the amount of resources should be increased in favor of rural areas since elacticity of health care inputs is higher than the other inputs'.