Predicting gold and silver spot prices in Turkey
Türkiye'deki altın ve gümüş spot fiyatlarının tahmini
- Tez No: 347275
 - Danışmanlar: DR. DİLEM YILDIRIM
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
 - Anahtar Kelimeler: Tahmin, Probit Modeli, ARIMAX Modeli, Altın, Gümüş, Forecasting, Probit Model, ARIMAX model, Gold, Silver
 - Yıl: 2013
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 52
Özet
Bu tezin temel amacı, Ocak 2002-Kasım 2012 dönemine ait aylık verilerle, altın ve gümüş fiyat değişimlerini makroekonomik ve finansal göstergelerle en iyi açıklayan modelleri belirlemek ve belirlenen modellerle altın ve gümüş fiyatları için güvenilir tahminler oluşturmaktır. En iyi modelleri belirlemek amacıyla, ölçüt doğrusal-ARIMAX modeli ve probit modelleri için Akaike Bilgi kriterini asgarileştirmeyi amaçlayan bir değişken seçim algoritması oluşturulmuştur. Daha sonra, seçilen ölçüt ARIMAX modeli ve probit modelleri altın ve gümüş fiyatlarındaki değişimleri tahmin etmek amacıyla kullanılmıştır. Bu modellerin tahmin gücü, değişimin yönü hata terimleri ve kök ortalama kare hatası kullanılarak değerlendirilmiştir. Model performanslarını ayrıca değerlendirmek amacıyla, Ekim 2008?den itibaren 12 aylık bir zaman aralığı için bir adım ilerlemeli tekrarlanan tahmin yöntemi kullanılarak bir doğrulama çalışması yapılmıştır. Altın fiyatları için sonuçlar incelendiğinde, altın fiyatlarındaki daralmaların doğrusal-ARIMAX modeli tarafından daha iyi tahmin edildiği, altın fiyatlarındaki genişlemenin ise probit modelleri tarafından daha iyi tahmin edildiği gözlemlenmiştir. Gümüş fiyatlarındaki değişimlerde daralma ve genişleme durumlarının ikisinde de probit modellerin genel olarak doğrusal modele üstün geldiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The major aim of this study is to determine the best models describing the price movements of gold and silver and generate further reliable forecasts using appropriate macroeconomic and financial indicators. In that sense, modeling and forecasting analysis is conducted under the framework of a benchmark linear model-ARIMAX and a probit model using monthly data for the period between January 2002 and November 2012. To determine the best models, a variable selection procedure is implemented through a search algorithm aimed at minimizing Akaike Information Criteria for the ARIMAX and probit models. Then, the selected ARIMAX model and the probit models are adopted to predict the directional change in gold and silver prices. The predictive power of the models is evaluated based on two goodness-of-fit measures, namely direction-of-change error and root mean square error. Model performances are further assessed by a validation exercise through a recursive one step ahead forecasting for the twelve months starting from October 2008, financial turmoil period. The results for gold suggest that linear model outperforms the probit models in predicting the negative growth of gold prices whereas the probit models provide timely predictions for the positive growth of gold prices. As regards to silver prices, it is pointed out that the best probit model is superior to the ARIMAX model considering the overall predictive performance.