Demographic roots of socioeconomic development: A case study for Turkey
Sosyo-ekonomik kalkınmanın demografik kaynakları: Türkiye için bir vaka çalışması
  1. Tez No: 347276
  2. Yazar: MERVE NEZİHE ÖZER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İLHAN CAN ÖZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Demografi, Ekonomi, Demography, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Demografik geçiş süreci, Kadın işgücüne katılımı, Hanehalkı tasarrufları, Çocuk kalitesi, Türkiye, Demographic window of opportunity, Female labor force participation, Household savings, Child quality, Turkey
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 206
Özet
Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye?de de demografik geçiş süreci deneyimlenmektedir. Türkiye?de doğuşta yaşam beklentisi 1940?lı yıllardan günümüze yaklaşık 30 yıl artmış ve aynı dönemde kadın başına toplam doğurganlık oranı 6-7 çocuktan 2 çocuğa kadar gerilemiştir. Ölüm ve doğum örüntüsünde meydana gelen bu değişimler nüfusun yaş yapısı üzerinde de etkisini göstermektedir. Çalışma çağındaki bireylerin toplam nüfus içindeki payı %70?lere kadar çıkarken, çocukların ve yaşlıların toplam nüfus içindeki oranı sırasıyla %30 ve %10?ların altında kalmaktadır. Nüfus yapısının çalışma çağı yaş grupları lehine değişimi, ekonomik kalkınma için uygun bir ortam sunan demografik fırsat penceresinin 2000?li yılların başında Türkiye için açılmasını sağlamıştır. Demografik fırsat penceresinin kadınların işgücüne katılımı, hanehalkı tasarrufları ve çocuk kalitesi gibi davranışsal kanallar yoluyla ekonomik büyümeye katkı sağlaması beklenmektedir. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan 2003 ve 2010 yılları Hanehalkı Bütçe Anketleri kullanılarak her bir kanal için ayrı birer denklem tahmini yapılmıştır. Kadın işgücü modeli için logit tahmin yöntemi, hanehalkı tasarrufları ve çocuk kalitesi modelleri için en küçük kareler yöntemi kullanılmıştır. Sonuçlar göstermektedir ki, kadın işgücüne katılımı ve çocuk kalitesi kanalları Türkiye örneğinde işlevseldir fakat çocuk kalitesi tahmininde miktardaki değişimin kalite üzerine etkisi çok küçük çıkmıştır. Diğer taraftan hanehalkı tasarrufları doğum örüntüsündeki değişikliklere cevap vermemektedir. Bu bağlamda hanehalkı tasarrufları kanalı işlevsel değildir.
Özet (Çeviri)
Demographic transition is under way in all over the world as well as in Turkey. From 1940s onwards, life expectancy has increased by more than 30 years and total fertility rate has declined from 6-7 children per woman to almost 2 children in Turkey. Those changes in mortality and fertility patterns affected the age distribution of the population such that share of individuals in working age group has increased to almost 70% while share of children aged 15 and below in total population is lower than 30% and share of elderly aged 65 and over has not increased above 10% yet. Such a change in the age structure of the population in favor of working ages opened demographic window of opportunity for Turkey at the beginnings of 2000s which provides a favorable environment for economic development. Demographic window of opportunity is expected to contribute economic growth through behavioral channels of female labor supply, household savings, and child quality (i.e., investment on education of children). For each of them, a separate model is estimated by using 2003 and 2010 Household Budget Surveys. Logit estimation procedure is used for female labor force participation model, and ordinary least squares for others. The results reveal that female labor force and child quality channels are functioning in Turkey although the impact of child quantity on child quality is very small. However, household savings do not respond to changes in fertility.