Romanların sosyal dışlanma probleminin Romanlar ve toplum düzeyinde karşılaştırmalı araştırması: Kocaeli örneği
Comparative research on problem of social exclusion of Roma Roma and community level
  1. Tez No: 347279
  2. Yazar: NURHAN DEMİREL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSA ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Sosyal Hizmetler, Sosyoloji, Political Science, Social Services, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Romanlar, Sosyal dışlanma, Entegrasyon, Roma, social exclusion, integration
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yalova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 187
Özet
Tüm dünyada kendine özgü yaşam şekilleriyle tanınan ve hiçbir şekilde asimile olmadan varlıklarını sürdüren Romanların sosyal dışlanma problemi bu çalışmayla Romanlar ve Roman olmayanlar açısından ele alınmaktadır. Araştırmada Romanların ekonomik, mekânsal, kültürel ve siyasi dışlanmışlıkları çok boyutlu olarak ortaya konulmuştur.Araştırma kapsamında sosyal dışlanma probleminin hem Romanlardan hem de Roman olmayanlardan kaynaklandığı dolayısıyla karşılıklı bir dışlama sürecinin var olduğu tespit edilmiştir. Kocaeli'nin Tavşantepe, Serdar ve Kandıra-Akdurak Mahallelerinde Romanlarla gerçekleştirile anket ve mülakat çalışmalarında Romanların içine kapalı, topluma uyum amacı olmayan sadece daha rahat yaşam sürdürmek için devletten çeşitli talepleri olan bir grup oldukları ortaya çıkmıştır.Roman olmayanlara yönelik saha araştırması kısmında ise Romanlarla arkadaşlık-komşuluk ilişkileri olanların olmayanlara göre Romanlarla yaşamaktan daha memnun oldukları tespit edilmiştir. Yani Romanları tanımayan kesimde Romanlara karşı önyargılar mevcuttur. Romanlar hakkındaki tüm olumsuzlamalar onlar hakkındaki bilgi eksikliğinden kaynaklanmaktadır.Araştırmada bilimsel yöntem ve tekniklerden Kocaeli evreninde toplam 150 Romanla anket çalışması, 15 Romanla mülakat çalışması, 310 Roman olmayanla anket çalışması yapılmış ve gözlemlerden yararlanılmıştır.Çift taraflı olarak yapılan bu araştırma ile Romanlar ve Roman olmayanlar açısından sosyal dışlanma sorunu daha iyi analiz edilmiş olup gerek Romanlar gerekse de Roman olmayanlara yönelik çözüm önerileri getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
All known forms of life, and in no way unique in the world and has been living without assimilating Roma Roma and non-Roma social exclusion in terms of the problem are discussed in this study. Roma in the study of economic, spatial, cultural, and political exclusion has been proposed as a multi-dimensional.Yüzde this research, the problem of social exclusion due to both Roma and non-Roma have been found to be due to the process of mutual exclusion. Tavşantepe Kocaeli, Serdar and interview surveys and studies carried out by the Kandira-Akdurak Roma Roma off into districts, not only the purpose of the integration of the state to maintain a more comfortable life has been revealed that a group of various demands.Field research for novel non-neighborly relations, friendship is at the Roma who were found to be more satisfied than non-Roma living. I mean, does not recognize the Roma prejudices against Roma areas are available. Novels about the lack of knowledge about them all the negations.The universe of scientific methods and techniques in the study, a total of 150 Romani Kocaeli survey, 15 Romani interview study, those who are not Roman 310 surveys and observations were made.The study, conducted as a double-sided with the Roma and non-Roma has been the need for better analysis of the problem of social exclusion of Roma and non-Roma, suggestions are made for the solution.