Hegemony, and value construction in Kazuo Ishiguro's The Remains of The Day and Never Let Me Go: A Marxist reading
Kazuo Ishiguro'nun Günden Kalanlar ve Beni Asla Bırakma romanlarında hegemonya ve özdeğer inşası: Marksist bir okuma
- Tez No: 347280
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜLYA YILDIZ BAĞÇE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Hegemonya, Ishiguro, Özdeğer, Marksist Eleştiri, Hegemony, Value, Kazuo Ishiguro, Marxist Criticism
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu tez, Marksist bir yaklaşımla, Kazuo Ishiguro'nun Günden Kalanlar ve Beni Asla Bırakma romanlarındaki karakterlerin giriştiği `özdeğer inşası' sürecini, bu sürece etki eden `hegemonya' kavramına odaklanarak ele alır. Romanlar üzerine yapılacak olan tartışmalar, sanatın sosyal eleştiriye eşik oluşturmadaki değerinin kullanılabilmesi ve onun barındırdığı `hegemonik' içeriğin açığa çıkarılabilmesi için Marksist bir yaklaşımın gerekliliğinin altının çizilmesine bir fırsat olarak görülmüştür. Bu tez Ishiguro'nun romanlarını sosyal eleştiriye bir eşik olarak kullanıp, gerçek toplumlarda hegemonya varlığına ve etkisine işaret etmeyi amaçlamaktadır. Bu çalışmada, bireyin daima bir sosyal oluşuma bağıl olarak var olabileceği ve bu sebeple, nihayetinde, özdeğerlerinin ve yargılarının onun bağlı olduğu sosyal oluşum ve o sosyal oluşuma etki eden hegemonik güçler tarafından şekillendirildiği öne sürülmektedir. Bu tartışma sonucunda Ishiguro'nun karakterlerinin yüzeyde bireysel ve bireye özgü olarak görünen yaşantılarının arkasında yatan hegemonik süreçler keşfedilmiştir. Ne Stevens'ın ne de Kathy'nin `bireysel' tercihlerine indirgenebileceği, ikisinin de yaşantılarını ve varlıklarını inşa edenin hegemonya ve o hegemonyanın gelenek ve kurumları olduğu bulunmuştur. Ayrıca, Ishiguro'nun kendi özdeğer yargılarını ve romanlarının özdeğer şemalarını şekillendirenin de yine hegemonya olduğu da görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This thesis analyses the hegemonic processes that are maintained by traditions, institutions and formations by discussing over the process of value construction the characters in Kazuo Ishiguro?s two novels are engaged in. A Marxist approach is used along the way and the discussions over the novels were taken as an opportunity of underlining the necessity of a Marxist approach towards art in order to make use of its propaedeutic value and extract the hegemonic substance the artwork inheres. This thesis seeks to use the propaedeutic value of Ishiguro?s novels to point out to the hegemony that is prevailing over our actual lives. It argues that the person always has to relate himself to a society, and hence that society and `the hegemonic? forces operant on that society come to shape his values and judgements at the end. In the end, what this study finds are the traces of the hegemonic processes that are hidden behind the individualized experience of Ishiguro?s characters. Neither Stevens, nor Kathy can be underestimated to their individual choices. It is the hegemony, and the tradition and the institutions of that hegemony that construct their existence. Also, it is found out that it is again the hegemony that shapes the existence of Ishiguro?s value judgements and his works? value schemes that are studied here.