Measuring cost efficiency of Turkish commercial banks: A stochastic frontier approach
Türk mevduat bankalarının maliyet verimliliğinin ölçülmesi: Bir stokastik sınır yaklaşımı
- Tez No: 347278
- Danışmanlar: DR. DİLEM YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Stokastik sınır yaklaşımı, maliyet verimliliği, Türk mevduat bankaları, kalıcılık, Stochastic frontier approach, cost efficiency, Turkish commercial banks, persistency
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bu çalışma Türk mevduat bankalarının maliyet verimliliğini, verimlilik etkilerinin bir grup banka spesifik değişkenlere benzetildiği bir stokastik sınır yaklaşımı kullanarak incelemektedir. Ampirik sonuçlar aracılık oranı, mevduatın yükümlülüğe bölümü ve şube başına düşen çalışan sayısının Türk mevduat bankalarının ana verimsizlik belirleyicileri olduğunu ortaya çıkarmaktadır. Bundan başka, bütün mevduat bankalarının mevduat verimliliğinin 2008?e kadar yukarı yönlü trendi olduğu ve 2008 ekonomik krizinin etkilerinden kurtulmanın 10 çeyrek sürdüğü gözlenmektedir. Ortalamada orta ölçekli ve yabancı bankaların kendi gruplarında en etkin bankalar olduğu görülmektedir. Bundan başka, bütün alt grupların 2008?e kadar yukarı yönlü bir trendi olduğunu gösterirken, her grubun 2008 ekonomik krizinin etkilerinden farklı şekilde kurtulduğunu ortaya çıkarmaktadır. Son olarak, ampirik sonuçlar mevduat bankalarının maliyet verimliliğinin kalıcı olduğunu ortaya çıkarmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines cost efficiency of Turkish commercial banks through a stochastic frontier approach where the inefficiency effects are approximated by a set of bank-specific variables. Empirical results reveal that intermediation ratio, deposits divided by liabilities and labor per branch are the main determinants of the inefficiency of Turkish commercial banks. Moreover, it is observed that cost efficiency of all commercial banks has an upward trend until 2008 and it takes 10 quarters to recover from the effects of 2008 economic crisis. On average, medium and foreign banks appear to be the most cost efficient banks within their bank groups. Moreover, while all sub-groups have an upward trend until 2008, each group recovers from the effects of 2008 economic crisis differently. Finally, empirical results reveal further that cost efficiency of commercial banks is persistent.