Autonomy of artistic field: The case study of Istanbul
Sanatsal alanın otonomisi: Bir vaka analizi olarak İstanbul
- Tez No: 347290
- Danışmanlar: DR. BARIŞ MÜCEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Antropoloji, Anthropology
- Anahtar Kelimeler: Sanat, Otonomi, Modernlik, Art, Autonomy and Modernity
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Antropoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu tez hem küresel/yerel hem de 'evresel' niteliklere haiz bir topluluk olan sanat dünyasının hangi dinamikler çerçevesinde 'otonom' bir alan olarak inşa edilmeye çalışıldığını sanata dair üretilen söylemler çerçevesinde eleştirel bir bakışla analiz etmektedir. Araştırma, modern devlet paradigması çerçevesinde bir kurum niteliği kazanan söz konusu alanın epistemolojik, tarihsel ve yapısal özelliklerine dair bazı temel argümanlara işaret ederek, sosyal tarihle örtüştüğü ve ondan ayrıştığı kimi momentlere odaklanmakta ve 'otonominin' nasıl bir mücadele bahsi olduğunu göstermektedir. ?Yapısal Gömülü Kuram? metodu uygulanarak ve merkezine İstanbul'da yaşayan bir grup sanat profesyonelini alarak yürütülen bu etnografik çalışmada, 'kültürün metalaşması' ve alanın 'otonomisi' meselesinin 'batıda' ve Türkiye'de seyrine dair anlatılar karşılaştırmalı olarak ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis critically analyzes the dynamics wherein the artistic field- the art world per se possessing both 'glocal' and 'universal' attributes- has been constructed as an autonomous field within the discourses produced about art. The research focuses on some of the moments during which the field, as becoming an 'institution' inside the framework of modern state paradigm, has been imbricated and freed from social history by designating some of the fundamental arguments about its epistemological, historical and structural qualities and it shows how 'autonomy' has been a stake of struggle. The narratives about how 'commodification of culture' and 'autonomy of the field' proceed in the 'West' and in Turkey are discussed in comparison in this ethnographic study that is realized by Constructive Grounded Theory and carried out by centering a group of art professionals living in İstanbul.