Investigating ELT instructors' perceived competencies: Challenges and suggestions
İngiliz dili eğitimi öğretmenlerinin yeterlik algıları: Sorunlar ve öneriler
  1. Tez No: 347289
  2. Yazar: NİLAY CANBOLAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEGÜL DALOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretmen Algıları, İngiliz Dili Eğitimi Öğretmen Yeterlikleri, İngiliz Dili Eğitimi Lisans Program Bileşenleri, Teachers? Perceptions, English Language Competencies, Components of the ELT Undergraduate Program
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu çalışmanın amacı İngilizce okutmanlarının Teachers of English to Speakers of Other Languages (TESOL) ve Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) yeterlikleri açısından kendilerini ne derece yeterli bulduklarını tespit etmek, ve buna bağlı olarak İngiliz Dili ve Eğitimi lisans programlarının güçlü ve zayıf yönlerini tespit ederek daha etkili ve verimli bir öğretmen eğitimi programı için önerilerde bulunmaktır. Çalışmanın ilk aşamasında Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinin yabancı diller bölümünde çalışmakta olan yetmiş beş okutmana anket uygulanmıştır. İkinci aşamada ise söz konusu okutmanların otuz dördü ile mülakat yapılmıştır.Çalışmanın sonucu İngilizce okutmanlarının TESOL standartlarından öğretim, dil becerisi, planlama, eğitim ve içerik alanlarında kendilerini diğer standartlara- ölçme, kimlik ve toplum ile adanmışlık ve profesyonellik- kıyasla daha yeterli bulduklarını göstermiştir. Bunun sebebi ise okutmanların söz konusu alanlarda kendilerini geliştirmeye ihtiyaç duymalarından ileri gelmektedir. Benzer bir şekilde, okutmanlar lisans programı bileşenlerinden metot, dil bilgisi ve eğitim bilimlerini yeterli görüp bu bileşenlerin pratik ve lisans programında odak noktası olduğunu ifade etmiştir. Öte yandan, edebiyat ve dil bilim bileşenlerini diğerlerine kıyasla daha yetersiz bulup bu bileşenlerin İngiliz Dili Eğitimine yeterince dahil edilmediklerinden doğan memnuniyetsizliklerini dile getirmişlerdir. Son olarak, belirtilen sonuçlar doğrultusunda lisans programın geliştirmeye yönelik önerilerde bulunulmuştur.İleriki çalışmalarda sadece İngilizce okutmanlarının değil Türkiye'deki tüm İngilizce öğretmenlerinin yeterlikleri araştırılabilir ve lisans programını geliştirecek öneriler elde edilebilir.
Özet (Çeviri)
This study aims at finding out instructors? perceived competencies in Teachers of English to Speakers of Other Languages (TESOL) and Ministry of Education (MONE) competencies, and accordingly exploring strengths and weaknesses of the ELT undergraduate program as well as providing suggestions for a more effective and fruitful program. At the first phase of the research, a questionnaire is given to seventy-five participants, working in the department of Foreign Languages at various universities. For the second phase of the study, an interview prepared in the light of the questionnaire results is conducted with thirty-four of aforementioned participants.The results of this study illustrate that the participants find themselves more competent in learning, language proficiency, planning, instructing, and content than assessing, identity and context, and commitment and professionalism since the participants believe in the need of improving themselves in latter standards. Similarly, they consider the methodology, general education and language components of the ELT undergraduate program effective because they find those components practical and focused during the program while the literature and linguistics components are thought to be ineffective in preparing them for the profession as the methodology of these components, which is not integrated with ELT enough. Lastly, in the lights of these findings, some suggestions are made for improving the program.For further research, all ELT teachers? perceptions in Turkey can be investigated and suggestions for a better undergraduate program can be asked.