State and market in the analysis of Anatolian Tigers: A critical survey
Anadolu Kaplanları yazınında devlet ve piyasa: Eleştirel bir bakış
  1. Tez No: 347302
  2. Yazar: MERVE NESLİHAN GÜRBÜZEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GALİP L. YALMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Economics, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Anatolian capital, Anatolian tigers, New Regionalism, State tradition, State rescaling, Anadolu sermayesi, Anadolu kaplanları, Yeni Bölgeselcilik, Devlet geleneği, Devletin yeniden ölçeklenmesi
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
This thesis attempts to present a critical survey on studies on Anatolian capital focusing on their state and market conceptualizations. The studies have been grouped into three due to their theoretical frameworks as the studies employing New Regionalist, state tradition and state rescaling approaches. The thesis proposes New Regionalist and state tradition approaches to Anatolian capital are both ahistorical and aspatial approaches; these approaches develop in parallel with political developments and propose a glossed over portrait of Anatolian Tigers. Anatolian Tigers are generally presented as representatives of free market as they develop with little or no support of the state unlike the former generation of businessmen. Hence they stand for the legitimization of neo-liberal policies. The concepts of entrepreneurship, cooperation and competition are described as the nature and the merits of Anatolian small and medium scaled enterprises which make them compatible with the free market conditions. The last group of literature, state rescaling, is presented as the alternative to the first two with its historical and spatial analysis. The thesis will propose the relational analyses within the state rescaling framework is helpful to reveal uneven development which is veiled by ahistorical and aspatial approaches by including relations of state, capital and labour instead of defining the experience of Anatolian capital as a challenge to the state.
Özet (Çeviri)
Bu tez, Anadolu sermayesi yazınının, devlet ve piyasa kavramsallaştırmaları ekseninde eleştirel bir analizini sunmayı amaçlar. Yazın, kavramsal çerçevelerine göre, Yeni Bölgeselcilik, devlet geleneği ve devletin yeniden ölçeklenmesi yaklaşımlarını benimseyen üç gruba ayrılarak incelenmektedir. Tez, Yeni Bölgeselcilik ve devlet geleneği yaklaşımlarını benimseyen çalışmaların tarihsel ve mekansal olmayan bir temelde inşa edildiklerini iddia eder. Bu iki grup yazın, siyasi gelişmelerle paralel olarak fazlaca süslenmis bir Anadolu Kaplanları portresi sunmaktadır. Anadolu Kaplanları, kendilerinden önceki sermayedarların aksine, çok az veya hiç devlet desteğiyle geliştikleri için serbest piyasanın temsilcileri olarak sunulur. Bu da, aslında, neo-liberal politikaları meşrulaştırmaya yönelik bir çaba olarak görülebilinir. Anadolu sermayesinin serbest piyasa ekonomisiyle olan uyumu, onların doğaları veya erdemleri olarak tanımlanan girişimcilik, rekabet ve işbirligi kavramlarına dayandırılır. Üçüncü grup yazın, devletin yeniden ölçeklenmesi, tarihsel ve mekansal analizi ile, ilk iki gruba bir alternatif olarak sunulur. Tez, devletin yeniden ölçeklenmesi yaklaşımının aslında Anadolu sermayesinin gelişimi deneyiminin merkezinde olan ve Yeni Bölgeselcilik ve devlet geleneği yaklaşımlarında perdelenen eşitsiz gelismeyi ve devlet, sermaye, emek ilişkilerini anlamaya olanak verdiğini öne sürer.