Environmental Impact Assessment Law and practice: The EU and Turkey
Çevresel Etki Değerlendirmesi Hukuku ve uygulaması: Avrupa Birliği ve Türkiye
  1. Tez No: 347311
  2. Yazar: DENİZ TEKAYAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞULE GÜNEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Türkiye, Çevresel Etki Değerlendirmesi, European Union, Turkey, Environmental Impact Assessment
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Ortaya çıktığı tarihten bu yana Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED), Avrupa Birliği ve Türkiye'de planlama, çevresel yönetim, çevresel karar alma ve çevre koruma süreçlerinin önemli bir aracı haline gelmiştir. Bu tez çalışması, Avrupa Birliği ve Türkiye'deki ÇED hukuku ve uygulamasını mevcut sorunları da inceleyerek ortaya koymaktadır. Avrupa Birliği ve Türkiye'deki ÇED uygulamalarındaki sorunların ortaya çıkışında önemli rol oynayan sosyo-ekonomik ve kültürel nedenlerin incelenmesinin ardından, ÇED uygulamalarında verimliliğin artırılmasına yardımcı olacak önlem ve önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Since its introduction, Environmental Impact Assessment (EIA) has become an important tool for planning, environmental management, environmental decision making and environmental preservation in European Union (EU) and in Turkey as well. This thesis provides an overview of the EU's and Turkey's EIA law and practice by discussing current transposition and implementation problems. After discussing socio-economic and cultural reasons which played significant role in transposition and practical application problems in the EU and in Turkey, the thesis lays down measures and mechanisms to improve the effective implementation of the EIA legislation both in Turkey and in the EU.