The reform period in Iran: A study on the reasons of electoral failures
İran'da reform dönemi: Seçim başarısızlıklarının nedenleri üzerine bir çalışma
- Tez No: 347310
- Danışmanlar: PROF. DR. MELİHA ALTUNIŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: İran Reform Hareketi, İran'da Hizip Siyaseti, Mohammad Khatam, Iranian Reform Movement, Factional Politics in Iran, Mohammad Khatami
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortadoğu Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu tez İran?in 1997-2005 arasında görev yapmış olan ilk reformist cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi dönemini inceler. Başkanlığının son iki yılında reformist hizip yerel, parlementer ve başkanlık seçimlerinde kaybetmeye başlamıştır. Bu tez, bahsi geçen dönemde gerçekleşen ulusal ve uluslar arası düzeydeki gelişmelere bakarak bu seçim başarısızlıklarının ardındaki nedenleri bulmaya çalışır. Ayrıca bu tez, reformist siyasetin gidişatı üzerindeki etkisine odaklanarak devrim sonrası İran?daki hizip siyasetleri tarihini içerir. Devletin hiyerarşik yapısının hizipler arasında güç hiyerarşisine sebep olarak Khatami döneminde reformist hizbin vaatlerini yerine getirememesine sebep olduğu sonucuna varılmıştır. Ayrıca, ortak bir strateji ve örgütsel disiplin yokluğu, ve de reformist hiziple seçmenleri arasındaki değişken ilişki reformistlerin seçim başarısızlıklarını etkilemiştir. Ek olarak be tezde, Reform Dönemi?nden yapılan çıkarımlara dayanarak İran?da reformun geleceği üzerine kısa bir tartışma yapılmaktadır. Sadece çekirdek devlet elitinin reformistlerle bir iktidar paylaşımını kabul etmesi durumunda reformist hizbin devlet yapısında kendine etkili bir yer edinebileceği vurgusu yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes the period under the first reformist president, Mohammad Khatami, in the Islamic Republic of Iran between 1997-2005. In the last two years of his presidency, the reformist faction began to lose in the local, parliamentary and the presidential elections. This thesis aims at finding the reasons behind this electoral failure by looking at the domestic and international developments took place in that period. Besides, the thesis provides a political history of the post-revolutionary Iran with a special focus on factional politics in terms of its influences on the course of reformist politics. It is concluded that the hierarchical state structure of Iran creates a power hierarchy between factions which resulted in the inability of the reformist faction in delivering its promises during the presidency of Khatami. Besides, the lack of a common strategy and organizational discipline, and the unsteady relationship between the reformist faction and its constituents contributed to the electoral failures of the reformists. Additionally, a short discussion on the prospects of reform in Iran based on the inferences from the Reform Period is presented in the thesis. It is pointed out that only if the core state elite would accept a power share with the reformist elite, the reformist faction can have an effective place in the state structure.