State immunity in Turkish Law: An analysis of the doctrine of state immunity in the light of the decisions of the Turkish court of cassation
Türkiye'de devletin yargı bağışıklığı: Yargıtay kararları ışığında Türkiye'de yargı bağışıklığı doktrininin bir analizi
- Tez No: 347321
- Danışmanlar: PROF. DR. NECATİ POLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Uluslararası İlişkiler, Law, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Yargı bağışıklığı, mutlak yargı bağışıklığı, sınırlı yargı bağışıklığı, State immunity, absolute immunity, restrictive immunity, private-law transactions and sovereign or political acts of states, Turkish Court of Cassation decisions
- Yıl: 2012
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Yargı bağışıklığı uluslararası hukuka ait bir doktrin olup, bir devletin başka bir devletin yasal mercilerinin önünde sahip olduğu bazı imtiyazları düzenlemektedir. Bu doktrine göre, yabancı devlete ait mülkler ile yabancı devletin başkanları, başka bir devletin yerel yargısına konu olamazlar. Geleneksel olarak bu doktrin egemenlik kavramı üzerine inşa edilmiştir. Egemenlik kavramına göre, tüm egemen devletlerin eşit olması nedeniyle, bir egemen devlet diğer bir egemen devletin mahkemeleri önünde yargılanamayacaktır. Yerel yargı merciileri önünde yabancı devletin tüm eylemlerinden muaf olması ?mutlak yargı bağışıklığı? kuramı olarak adlandırılmaktadır. Zaman içinde ise, ?mutlak yargı bağışıklığı? daha ?sınırlı? bir bağışıklığa dönüşmüştür. ?Sınırlı bağışıklık? kuramına göre egemen devletler başka bir egemen devletin yargı organları önünde egemenliğin tasarrufundan kaynaklanan veya teknik olarak siyasal nitelikli eylemleri ve işlemleri yargı bağışıklığı kazanırken, ticari veya özel hukuk kaynaklı eylemleri ve işlemleri ise yargı bağışıklığının dışında kalmaktadır.Bu tezde, ?yargı bağışıklığı? doktrinin Türkiye'deki görünümünü ve Türk hukukunun ?mutlak yargı bağışıklığı? kuramından ?sınırlı yargı bağışıklığı? kuramına geçişi Yargıtay kararları ışığında incelenecektir.
Özet (Çeviri)
State immunity is a doctrine of international law, regulating a cluster of exceptions to the legal authority of the territorial state. According to the doctrine; acts, possessions and heads of a foreign state are not subject to the domestic justice system in an individual state. Traditionally, the doctrine builds on the concept of sovereignty, which is the regulating principle of the international normative order: since all sovereigns are equal, a sovereign cannot possibly be called to account before the authority of another sovereign. The inviolability of foreign state acts in this form is often referred to as ?absolute immunity.? In time the doctrine has been transformed into a more ?restrictive? form, which leaves out commercial or private-law transactions of states (iure gestionis), granting immunity to the acts of foreign states in terms of sovereign or political acts only (iure imperii).This study traces the transformation of the doctrine in the Turkish law from absolute to restrictive immunity through an examination of a number of relevant verdicts made by the Turkish Court of Cassation with a view to provide an account of the doctrine as understood in Turkey presently.