The role of intellectuals in policy-making in the post-Mao China: case of Labor Contract Law
Mao-sonrası Çin'de entelektüellerin politika yapımındaki rolü: İş Sözleşmesi Yasası örneği
- Tez No: 347320
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEREN ERGENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Çinli Entelektüeller, Mao-sonrası Çin, İş Sözleşmesi Yasası, Chinese Intellectuals, Post-Mao China, Labor Contract Law
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu çalışma, Çinli entelektüellerin politika yapımındaki rolünü, İş Sözleşmesi Yasası örneği üzerinden incelemeyi amaçlamaktadır. Çinli entelektüeller, Maosonrası Çin'in şekillenmesinde önemli bir rol oynamışlardır. Çin KomünistPartisi (ÇKP) liderliği, reform politikalarının formüle edilmesinde ve geliştirilmesinde onların uzmanlıklarından hep yararlanmıştır. Ayrıca ÇKP'nin politikalarını ideolojik olarak meşrulaştırmada hala entelektüellerin desteğine ihtiyaç duyması, onların öneminin artmasına katkı yapmaktadır. Buna ek olarak, entelektüeller 1990'lı yıllardan itibaren giderek etkili hale gelen Çin kamuoyu üzerindeki tesirleri aracılığıyla ÇKP liderliğinin politika gündeminin belirlenmesine etki etmektedirler. Dahası, Çin'in tek parti sisteminde entelektüel tartışmalar, parti siyasetini ikame etme işlevi görebilmektedir. Bütün bunlar müştereken entelektüellerin Çin siyasetindeki rolünü arttırmış ve bu rolü önemli bir çalışma konusu haline getirmiştir. Çalışmanın örnek olayı- İş Sözleşmesi Yasası- sadece yüksek düzeyde halk ilgisi çektiği için değil, ayrıca güncel Çin siyasetinin merkezi konularından biriyle- ekonomik kalkınma yolu ve sosyal adalet- yakından ilişkili olduğu için seçilmiştir.İş Sözleşmesi Yasası'nın oluşturulmasına yönelik bu araştırma, yazarı, mevcut literatürün çoğunlukla odaklandığı liberal entelektüeller ve otoriter devlet arasındaki gerilim ve husumetin, Çin'deki entelektüel siyasetin sadece birboyutu olduğunu vurgulamaya yöneltmektedir. Piyasalaşmadan kaynaklanan güç ve refahın rekonfigürasyonu bağlamında, entelektüellerin toplumdaki konumu önemli ölçüde değişmiş ve Parti-entelektüel ilişki örüntüleri çeşitlenmiştir. Buyüzden, bu çalışmada, ortaya çıkan piyasanın ideolojik etkileriyle ve entelektüellerin Parti içinde ve dışındaki yeni ekonomik elitlerle olan ilişkiler yoluyla bağlantılı olduğu bir kurumsal güç/etki olarak dikkate alınmasıyla, Çin'deki entelektüel siyasetin parametrelerinin daha doğru anlaşılabileceği ileri sürülmektedir.
Özet (Çeviri)
This research aims to examine the role of Chinese intellectuals in policy-making through the case of Labor Contract Law. Chinese intellectuals have played an important role in shaping of the post-Mao China. The Chinese Communist Party (CCP) leadership have always benefited from their expertise in formulation and development of the reform policies. Also, the fact that the CCP still need intellectuals? support for ideological justification for its policies contributes to importance of intellectuals. In addition, intellectuals have affected the policy agenda-setting of the CCP leadership through their effectson the Chinese public opinion which has increasingly become influential since the 1990s. Furthermore, intellectual debates could function as a substitute for party politics in China?s one-party system. These all jointly enhance the role ofintellectuals in Chinese politics and make it a crucial subject to study. The case of this research, namely the Labor Contract Law, is selected not only for it received a high level of public attention, but also for it is closely related with one of the central matters of contemporary Chinese politics, i.e. economic development path and social justice.This inquiry into the making of the Labor Contract Law lead the author to emphasize that tension and animosity between liberal intellectuals and the authoritarian state, on which the existing literature largely focuses, is just oneaspect of the intellectual politics in China. In the context of re-configuration of power and wealth due to the marketization, intellectuals? position in the societyhas dramatically changed and patterns of the Party-intellectual relation have diversified. Thus, it is argued in this research that by taking into account the emergent market with its ideological effects and as an institutional force that is linked to intellectuals through ties with the new economic elite inside or outside the Party, parameters of intellectuals politics in China can be more accurately understood.