Schopenhauer's philosophy of music and the possibility of self-transformation through aesthetic understanding of the world
Schopenhauer'ın müzik felsefesi ve estetik kavrayış yoluyla kişisel dönüşümün olasılığı
  1. Tez No: 347325
  2. Yazar: ABDULLAH ONUR AKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL TURAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Müzik, felsefe, bilgi, selamet, Music, philosophy, knowledge, salvation
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Schopenhauer?ın felsefeyle ilgili çok çarpıcı bir iddiası vardır: Müziğin anlattığı şey aslında felsefenin anlatmaya çalıştığı şeydir. Aynı zamanda Schopenhauer felsefesi, insanın varoluştaki durumunu derinden kavrar ve hayatın değeri üzerine kapsamlı yorumlarda bulunur. Bu düşünceleri temel alarak, tezin merkezinde iki kaygı yer almaktadır: Felsefe olarak müzik nasıl mümkündür? Ve eğer mümkünse, bunun insana hayatta nasıl bir varolma tarzı verebilir? Lakin, bu soruları aydınlatabilmek için yüzleşmemiz gereken iki temel sorun vardır. İlk sorun bilgiyle alakalıdır. Schopenhauer kendinde-şeyin bilgisine ulaşabileceğimizi ve bu sayede bir tür selamete (Erlösung) erilebileceğini iddia ediyor. Bizim dünyanın ızdıraplarından özgürleşmemizi sağlıyan bu bilgiyi sanatlar ve özellikle müzik esinliyor. Ben, bu konuda Schopenhauer?ın kendinde-şey kelimesini kullanışının yanıltıcı olduğunu, halen fenomenlerle ilgili olduğunu netleştirmeye çalışacağım. Bu çabanın önemi ise Schopenhauer felsefesi ile müzik arasında doğal bir bağ kurulmuş olacak. Tezimde ilgileneceğim ikinci sorunun kaynağı ise Schopenhauer?ın felsefe uğraşısının sadece teorik olduğu, daha iyi bir yaşam için yol göseterici olmadığı iddiasından kaynaklanıyor. Bu düşünce müzikal deneyim ve kişisel dönüşüm arasında bir bağ kurma ihtimalini engelliyor. Bu noktada, Schopenhaer felsefesinin dolaylı da olsa yaşam için yol gösterici niteliklerinin çok güçlü olduğunu göstereceğim.
Özet (Çeviri)
Schopenhauer sets forth a very striking proposition about philosophy: He claims that what music expresses is also true philosophy. In addition to this genuine idea, Schopenhauer?s philosophy captures individual situation within existence profoundly with comprehensive discussions on the value of life. Putting these remarks together, at the very hearth of this dissertation two concerns prevail: How is music as philosophy possible and if it is possible, are there any practical implications of it? Yet, in order to illuminate these concerns, it is a must to face two basic problems. First problem that has to be faced is related with knowledge. Schopenhauer claims that knowledge of the thing-in-itself is possible and even salvation (Erlösung) is related with this special kind of knowledge. This knowledge frees us from the sufferings of the world and it is revealed through arts and especially by music. In this discussion, I will try to make it clear that Schopenhauer?s usage of thing-in-itself is misleading and we are still dealing with the phenomenal realm. This is of great importance to provide a natural tie between Schopenhauer?s philosophy with music. And the second problem takes its source from Schopenhauer?s idea that the object of philosophy is grasping universal truth per se not guiding people for a better conduct of life. This idea excludes querying a link between musical experiences and transforming manner of actions in Schopenhauer?s system. Yet, I will try to overcome this difficulty claiming that Schopenhauer?s philosophy implicitly prescribes as well.