Rıchard Wagner'in bütüncül sanat yapıtı (Gesamtkunstwerk) anlayışının incelenmesi
An examination of Richard Wagner's concept of the total work of art (Gesamtkunstwerk)
  1. Tez No: 877838
  2. Yazar: GAMZE AYAYDIN KARAKUŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ONUR TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Müzik, Sanat Tarihi, Fine Arts, Music, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Richard Wagner, Gesamtkunstwerk, Yunan Sanat Anlayışı, Yunan Mitolojisi, Cermen Mitolojisi, Alman Romantik Sanat Hareketi, Schopenhauer, Hegel, Feuerbach, Nibelung Yüzüğü, Müzik, Şiir ve Dram, Tiyatro ve Sahne Sanatları, Görsel Sanatlar, Richard Wagner, Gesamtkunstwerk, Greek Art Concepts, Greek Mythology, Germanic Mythology, German Romantic Art Movement, Schopenhauer, Hegel, Feuerbach, The Ring of the Nibelung, Music, Poetry and Drama, Theater and Performing Arts, Visual Arts
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sahne Sanatları Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Opera Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu çalışma, Richard Wagner'in Gesamtkunstwerk (Bütüncül Sanat Yapıtı) anlayışının tarihi ve felsefi arka planını derinlemesine incelemeyi amaçlamaktadır. Gesamtkunstwerk, Wagner'in tüm sanat formlarının bir arada kullanıldığı ve izleyiciye tam bir sanatsal deneyim sunmayı amaçlayan bir sanat anlayışıdır. Çalışma, bu kavramın gelişimini ve Wagner'in bu konudaki düşüncelerinin kökenlerini aydınlatmayı hedeflemektedir. Çalışma, öncelikle Yunan sanat anlayışı ve tragedyalar ile Yunan ve Cermen mitolojisinin Gesamtkunstwerk'in gelişimine olan katkılarını ele almaktadır. Wagner'in bu kavramı nasıl benimsediği ve dönemin sanat hareketlerinden nasıl etkilendiği araştırılmıştır. Ayrıca, Wagner'in felsefi etkilenimlerini, özellikle Schopenhauer'ın müzik metafiziği, Hegel'in estetik anlayışı ve Feuerbach'ın dünya görüşü bağlamında değerlendirir. Bu filozofların düşünceleri, Wagner'in Gesamtkunstwerk anlayışını nasıl şekillendirdiği ve bu anlayışın temel unsurları üzerinde durulmuştur. Araştırma, geniş bir literatür taraması ve içerik analizi yöntemleri kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Wagner'in eserleri, onunla ilgili ikincil kaynaklar, dönemin sanat ve felsefe yazıları incelenmiştir. Bu kaynaklar üzerinden Wagner'in Gesamtkunstwerk kavramını nasıl geliştirdiği ve uyguladığı detaylandırılmıştır. Ayrıca, Yunan ve Cermen mitolojisi, Alman Romantik Sanat Hareketi ve ilgili filozofların etkileri derinlemesine analiz edilmiştir. Nibelung Yüzüğü dörtlemesi, Gesamtkunstwerk anlayışının somut bir örneği olarak detaylı bir şekilde ele alınmıştır. Araştırmanın bulguları, Wagner'in Gesamtkunstwerk anlayışının, farklı sanat dallarının bir araya gelmesiyle daha derin ve anlamlı bir sanatsal deneyim yaratmayı amaçladığını ortaya koymaktadır. Müzik, şiir ve dram, tiyatro ve sahne sanatları ile görsel sanatlar, Wagner'in eserlerinde bütünleşik bir şekilde kullanılmıştır. Nibelung Yüzüğü dörtlemesi, bu anlayışın somut bir örneği olarak incelenmiş ve eserin felsefi arka planı, Cermen-İskandinav mitolojisi ile dram ve müzik ilişkisi bağlamında tartışılmıştır. Wagner'in, bu eserlerinde müziği birleştirici bir unsur olarak kullanması ve diğer sanat dallarını destekleyici rolü, Gesamtkunstwerk'in temel özelliklerinden biri olarak vurgulanmıştır. Bu bulgular, sanat ve felsefe alanında Wagner'in özgün katkılarını ve Gesamtkunstwerk'in sanat tarihi içindeki yerini vurgulamaktadır. Wagner'in bu bütünsel sanat anlayışı, modern sanatın çeşitli formlarında izlerini bırakmış ve sanatçılara ilham kaynağı olmuştur. Gesamtkunstwerk, sanatı yalnızca estetik bir deneyim olarak değil, aynı zamanda derin felsefi ve kültürel anlamlar taşıyan bir olgu olarak yeniden tanımlamaktadır. Bu çalışma, Wagner'in Gesamtkunstwerk anlayışının, sanat tarihindeki önemini ve etkisini bir kez daha gözler önüne sermektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to delve into the historical and philosophical background of Richard Wagner's concept of Gesamtkunstwerk (the total work of art). Gesamtkunstwerk is an art philosophy that combines all art forms to provide the audience with a complete artistic experience. This research seeks to illuminate the development of this concept and the origins of Wagner's thoughts on the matter.The study first explores the contributions of Greek art concepts and tragedies, as well as Greek and Germanic mythology, to the development of Gesamtkunstwerk. It investigates how Wagner embraced this concept and was influenced by the art movements of his time. Additionally, the study examines Wagner's philosophical influences, particularly Schopenhauer's metaphysics of music, Hegel's aesthetic philosophy, and Feuerbach's worldview. The thoughts of these philosophers are analyzed to understand how they shaped Wagner's understanding of Gesamtkunstwerk and its fundamental elements. The research was conducted using extensive literature review and content analysis methods. Wagner's works, secondary sources related to him, and contemporary art and philosophical writings were examined. Through these sources, the study details how Wagner developed and implemented the concept of Gesamtkunstwerk. Moreover, the influence of Greek and Germanic mythology, the German Romantic Art Movement, and relevant philosophers were deeply analyzed. The Ring of the Nibelung quartet is discussed in detail as a concrete example of the Gesamtkunstwerk concept. The findings reveal that Wagner's concept of Gesamtkunstwerk aims to create a deeper and more meaningful artistic experience by integrating various art forms. Music, poetry and drama, theater and performing arts, and visual arts are integrally used in Wagner's works. The Ring of the Nibelung tetralogy is analyzed as a concrete example of this concept, discussing its philosophical background, Germanic-Scandinavian mythology, and the relationship between drama and music. Wagner's use of music as a unifying element and the supportive role of other art forms are highlighted as fundamental characteristics of Gesamtkunstwerk. These findings underscore Wagner's unique contributions to art and philosophy and the place of Gesamtkunstwerk in the history of art. Wagner's holistic art philosophy has left its mark on various forms of modern art and has been a source of inspiration for artists. Gesamtkunstwerk redefines art not merely as an aesthetic experience but also as a phenomenon carrying deep philosophical and cultural meanings. This study reaffirms the significance and impact of Wagner's Gesamtkunstwerk concept in the history of art.