Nested structure of time consciousness and its dependence on mental time travel competence and episodic memory
Zaman bilincinin yuvalanmış yapısı ve onun, zihinsel zaman yolculuğu yeteneği ve epizodik belleğe bağlılığı
  1. Tez No: 347328
  2. Yazar: ÖZGE DURAL ÖZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN SOL, YRD. DOÇ. DR. KOURKEN MICHAELIAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Zaman bilinci, Zihinsel zaman yolculuğu, Epizodik bellek, Autonoetic bilinç, Time consciousness, Mental time travel, Episodic Memory, Autonoetic Consciousness
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu yüksek lisans tezinin amacı, zaman bilincinin, zihinsel zaman yolculuğu ve epizodik belleğe bağlı olan, yuvalanmış yapısını açıklamaktır. Zaman bilinci, zihinsel zaman yolculuğu ve epizodik bellek birbirleriyle ilişkilidir, ve birbirlerine bağlı olarak işlevlerini yerine getirir. Zihinsel zaman yolculuğu, kişisel gelecek olayları tahayyul etmemize olanak tanır. Epizodik bellek hem geçmişe hem geleceğe zihinsel olarak yolculuk etmemizi sağlar. Geçmişi hatırlama ve geleceği tahayyul etme arasındaki benzerlik, epizodik belleğin geleceğe yönelik kişisel zihinsel zaman yolculuğu kabiliyetine işaret eder, ve epizodik bellek ile geçmiş ve gelecek her ikisine doğru olan zaman yolculuğu arasındaki ilişkiyi doğrular. Epizodik bellek, zihinsel zaman yolculuğuna uygulanabilen, autonoetic bilinci gerektirir, ve zihinsel zaman yolculuğu epizodik belleğin bir işlevidir. İnsan ve insan olmayan ayrımı, zaman bilincinde epizodik bellek ve zihinsel zaman yolculuğunun rolünü anlamak için bir metoddur. Epizodik bellek ve zihinsel zaman yolculuğu, insanlardaki daha üst düzey bir zaman bilincine işaret eder, çünkü insan dışındakiler geleceğe yönelik eylemler gösterirken, epizodiğe-benzer belleğe sahipken, ve kısıtlı yollarla iletişim kurarken; zihinsel zaman yolculuğu, epizodik bellek, autonoetic bilinç ve özyinelemeli dil insanlara özgüdür. Zaman bilinci, autonoetic bilinç kavramından türer, ve zaman bilinci, zamanda yolculuk eden bizlerin, kendimizin bilincinde olmamızı, zamansal çizgide kendimizin farkında olmamızı sağlayan bir çeşit zamansal bilinçtir. İnsan dışındakiler, autonoetic bilinçten yoksun olsalar bile, ilkel şekilde bir zaman bilincine sahiptirler.
Özet (Çeviri)
The main objective of this master thesis is to clarify the nested structure in time consciousness, depending on mental time travel and episodic memory. Time consciousness, mental time travel and episodic memory are connected, and function depending on each other. Mental time travel ability enables us to imagine personal future events. Episodic memory allows us to travel mentally into both past and future. Similarity between remembering the past and imagining the future indicates that episodic memory system contribute to future-directed personal mental time travel competence, and justifies the relation between episodic memory and mental time travel into both past and future. Episodic memory requires autonoetic consciousness, which can be applied to mental time travel competence, and mental time travel is a function of episodic memory. Distinguishing humans and non-humans is a method to understand the role of episodic memory and mental time travel in time consciousness. Episodic memory and mental time travel indicate to a higher-level time consciousness in humans, because mental time travel, episodic memory, autonoetic consciousness and recursive language are unique to humans, while non-humans show future-directed acts, possess episodic-like memory, and communicate with limited ways. Time consciousness is derived from the notion of autonoetic consciousness and it is a sort of temporal consciousness which enables us to be conscious of ourselves who travels in time and aware of ourselves along the temporal line. Non-humans have a rudimentary form of time consciousness, even they are deprived of autonoetic consciousness.