The underground man of the 19th century: A comparative study on Nietzsche and Marx
19. yüzyılın yeraltı insanı: Nietzsche ve Marx üzerine karşılaştırmalı bir çalışma
  1. Tez No: 347329
  2. Yazar: ZELİHA BURCU ACAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BARIŞ PARKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Yeraltı İnsanı, modern felsefe, 19. yüzyıl, epistemoloji, bilinç, sosyal epistemoloji, Underground Man, modern philosophy, 19th century, epistemology, consciousness, social epistemology
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 233
Özet
Bu tezde, Nietzche ve Marx felsefelerinde bir Yeraltı İnsanını araştırdım. Benim arştırmam epitemolojik bir saptamaya dayanıyor. Kant'ın ?kendinde şey?i bilemeyiz savı benim tezimin arka planında yer alıyor. Bence bu sav modern felsefenin kökenleriyle de ilgilidir. Benim tezim daha çok 19. yüzyıla odaklanıyor. Kant'ın iddiasıyla birlikte bilgide öznel katkının yerinin özellikle bu yüzyılda vurgulandığını gözlemledim. Öznel çerçeve vurgusu Kant felsefesinde temellendirilir. Bu vurgu Nietzsche ve Marx felseferinde de önemli bir role sahiptir. Onlar da bilgide öznel katkıyı vurgulamaktadır. Ama onların sosyal, tarihsel ve ekonomik koşulları vurgulaması, Kant'tan farklı olarak epistemolojiye yaklaşımlarında önemli bir yer tutar. Dolayısıyla ben onların epistemolojiyi sosyal ve tarihsel bir bağlama dönüştürmelerine dikkat çekiyorum. Benim Yeraltı İnsanı kavramım bu sosyal bağlamdan doğmuştur. Benim tezim Nietzsche ve Marx'ın sosyal ve epistemolojik çözümlemeleri bağlamında, Kant'tın özne anlayışından farklı olarak tasarlanan bir Yeraltı İnsanını incelemek için bir araştırmaya yer açmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis I searched for an Underground Man in Nietzsche and Marx. My search depends on an epistemological ascertainment. Kant?s argument that the human mind cannot achieve knowledge of the thing-in-itself lies in the background of my thesis. I think that this argument is connected with the origins of modern philosophy. My thesis is concentrated on the 19th century. I perceived that with Kant?s argument the fact that we can know this world within a subjective framework is emphasized especially in this century. The emphasis on a subjective framework is grounded on Kant?s philosophy. This emphasis has a significant role in the epistemological arguments of Nietzsche and Marx. They also insist on the role of subjective contribution in knowledge. However their attitude towards epistemology is different from Kantian philosophy in that they emphasize social, historical and economical conditions. Thus, I call attention to the fact that they transpose epistemology into a social and historical context. My conception of the Underground Man is born in this social context. My thesis aims at making room for an analysis of the Underground Man who is conceived in opposition to the Kantian understanding of the subject, in the context of are Nietzsche?s and Marx?s social and epistemological analyses.