Gated communities and sign value: Logics of segregation in the case of Ankara
Kapalı konut alanları ve değer işaretleri: Ankara örneğinde ayrışmanın mantığı
- Tez No: 347337
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİL UZUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Kapalı konut alanları, tüketim kültürü, reklam endüstrisi, ayrımcılık, iĢaret değeri, Gated communities, consumer culture, advertisement industry, segregation, sign-value
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kentsel Politika Planlaması ve Yerel Yönetimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu çalışma Ankara?da kapalı konut alanlarını tüketim kültürü teorileri ile ilişkilendirerek analitik bir çerçevede sunmaktadır. 1970?li yılların ortasından itibaren Fordist ekonomiden post-Fordist ekonomiye olan radikal geçiş insanların tüketim alışkanlıklarında da değişime yol açar ve insanlar nesneleri kendi ihtiyaçları için değil ifade ettikleri anlam için tüketmeye başlar. Bu gelişmenin bir parçası olarak, kapalı konut alanları tüketim kültürünün bir ürünü gibi üretilen ve satılan mimari bir meta halini alır. Özellikle reklam sektöründe sürekli tekrarlanan görüntü ve kelimeler kapalı konut alanlarının metalaşmasına yardımcı olur. Bu araştırma, reklamlardaki söylemler ile kapalı konut alanlarındaki ayrımcı eğilimler arasındaki ilişkiyi görmek için kapalı konut alanlarının metalaştırılma ve pazarlama süreçlerini analiz etmektedir. Bu amaçla, öncelikle dünyada ve Türkiye'de kapalı konut alanlarının oluşumu açıklanmaktadır. Daha sonra tüketim kültürü teorileri çerçevesinde kapalı konut alanlarının metalaştırılma süreci tartışılmaktadır. Son olarak, kavramsal tartışmalar çerçevesinde geliştirilen olguların geçerliliği Ankara'da gerçekleştirilen alan çalışmasının bulguları ışığında sunulmaktadır. Bir başka deyişle, bu çalışmada kapalı konut alanlarının pazarlamasında kullanılan dilin ayrımcı bir dil yaratıp yaratmadığı incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
This study brings out an analytical framework to the issue of gated communities in relation with the consumer culture theories in Ankara. There has been a radical shift from Fordist to post-Fordist economy since the mid-1970s, which finally ends up with the change in consumption patterns of people. People turned into desiring consumers, consuming not for their necessities but for what objects signify. As a part of that development, gated communities became the object of consumer culture which is produced and sold as a commodity of architecture. Especially the advertisement sector helped the commodification of gated communities through ever-repeating images and words. This research analyzes the commodification and marketing processes of gated communities in order to see the relation between discourse of advertisements on gated communities and gated communities? segregationist tendencies. To this end, the formation of gated communities around the world and in Turkey is explained. Then the commodification of gated communities within the framework of consumer culture theories is discussed. Finally, the theoretical arguments are presented by incorporating the findings of the case study carried out in Ankara. In other words, the study will highlight whether or not the language employed in the marketing materials of gated communities creates a segregationist language.