History education in guiding subjects to loyalty: History education in the Ottoman primary and secondary schools in the Late Tanzimat era (1869-1876)
Tebaayı sadakate götüren rehber: Geç Tanzimat Dönemi (1869-1876) Osmanlı ilköğretim ve ortaöğretim okullarında tarih eğitimi
- Tez No: 347336
- Danışmanlar: PROF. DR. RECEP BOZTEMUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Geç Tanzimat Dönemi (1869-1876), Maârif-i Umûmiyye Nizâmnâmesi, Tarih Eğitimi, Eğitimin Modernleşmesi, Osmanlıcılık, The Late Tanzimat Era (1869-1876), the Maârif-i Umûmiyye Nizâmnâmesi, History Education, Modernization of Education, Ottomanism
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Tarih eğitimini ideoloji ve değerlerin aktarılması ile kimlik oluşturma süreçlerinde kilit bir eğitim aracı olarak değerlendiren bu çalışmanın amacı, devlet ve tarih eğitimi ilişkisini geç Tanzimat Dönemi?nde (1869-1876) Osmanlı ilk ve orta dereceli okullarındaki tarih eğitimine referansla ortaya koymaktır. 1869 yılında yayınlanan Maârif-i Umûmiyye Nizâmnâmesi eğitimin her seviyesinde tarih derslerini resmi ders programına koyarak tarih öğretimini sistematik bir biçimde imparatorluğun her yerinde uygulanmak üzere kurumsallaştırdı. Söz konusu Nizâmnâme ile tarih eğitimi yaygın eğitim müfredatına sistematik bir şekilde ayrı bir ders olarak girmiştir. Bu bağlamda, çalışmanın başlıca amacı konuyu 1869 ve 1876 yılları arasında sınırlandırarak tarih eğitiminin şekli, kapsamı ve uygulanması da dâhil olmak üzere tarih eğitiminin yaygın eğitime ayrı bir ders olarak konulmasındaki bürokratik ve bilimsel ilham ve beklentileri ortaya koyacak bir çerçeve çizmektir.
Özet (Çeviri)
The present study, which is based on evaluating history education as one of the key tools to transmit ideology and values as well as to construct an identity, aims to put forth the relationship between the state and history education in the Ottoman Empire with particular emphasis to history education in the Ottoman primary and secondary schools in the late Tanzimat Era (1869-1876). The Maârif-i Umûmiyye Nizâmnâmesi (General Education Act of 1869) systematically institutionalized history teaching in all tiers of education by putting history courses into official curriculum. By the mentioned act, history education was systematically introduced to public education as a separate discipline. The initial aim of this study was to create a framework including the shape, scope, and application of history education from 1869 to 1876 by assembling bureaucratic and scholarly inspirations and expectations for introducing history teaching in public education as a separate discipline.