An investigation of young children's informal fraction knowledge
Okul öncesi çocuklarının doğal kesir bilgilerinin incelenmesi
  1. Tez No: 347338
  2. Yazar: BURCU UTKU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. REFİKA OLGAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: okul öncesi dönemdeki çocuklar, doğal bilgi, parça-bütün, kesir, preschool children, informal knowledge, part-whole, fraction
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışmanın amacı 5 yaş çocuklarının doğal kesir bilgilerini parça-bütün ilişkisi, yarım, üçte-bir ve çeyrek kavramları açısından incelemektir. Bu çalışmanın örneklemini, Ankara?nın Çankaya ilçesinde yaşayan 27 okul öncesi yaş dönemi çocuğu oluşturmaktadır. Çalışmada nitel araştırma yöntemleri kullanılmış olup, çalışmanın verileri bire bir görüşmeler aracılığı ile toplanmıştır. Görüşme soruları araştırmacı tarafından okul öncesi eğitimi ve matematik eğitimi araştırmacılarının görüşleri doğrultusunda hazırlanmıştır. Yarım, üçte-bir ve çeyrek kavramalarını gösteren uygun materyaller hazırlanmış ve bu materyaller görüşmeler sırasında kullanılmıştır. Bu çalışmanın bulgularına göre, 5 yaşındaki çocukların birçoğunun parça-bütün ilişkisi ve yarım kavramı hakkındaki doğal bilgileri doğrultusunda anlamlı sayılabilecek kavramaya sahip oldukları anlaşılmıştır. Ayrıca, okul öncesi dönemdeki çocukların algılarına göre, yarım kavramı bir bütünün ikiye bölünmesi ile alakalıdır. Özellikle, okul öncesi dönemdeki çocuklara göre parçaların eşitliği yarım kavramında önemli değildir. Aynı zamanda, çocukların çeyrek kavramı hakkındaki bilgilerinin yarım kavramı ile ilişkili olduğu anlaşılmıştır. Buna ek olarak, okul öncesi dönemdeki çocuklar dört eşit parçayı dört kişi arasında bire-bir eşleştirme yaparak eşit olarak paylaştırabilmektedirler. Diğer taraftan çalışmanın sonuçlarına göre üçte-bir kavramının 5 yaş çocukları için zor bir kavram olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to investigate five-year-old children?s informal knowledge about basic fraction concept in terms of part-whole relationship, one-half, one-third and quarter concept. The sample of the study consisted of 27 preschool age children living in Çankaya district of Ankara. The research has been realized by qualitative design and data were collected through interviews in one-to-one settings. The interview questions were prepared by the researcher under the supervision of both early childhood education and mathematics education researchers. Appropriate materials were prepared and used to represent the concepts of halves, thirds and quarters during the interviews. Findings of the study indicated that, most of the five-year-old children had their own understanding about part-whole relationship and half concept based on their informal knowledge which can be considered as meaningful. Furthermore, according to perception of preschool children, half concept was related with the division of whole into two parts. In particular, equality of the parts was not important for preschool children in the half concept. Also, it was observed that, children?s knowledge about quarters was highly related with the concept of half. In addition, preschool children were aware of equal sharing of four parts among four persons through one-to-one matching. On the other hand, results indicated that for-five-year old children, concept of one-third could be considered as difficult.