Occupation and the colonization of Algeria: A struggle for dominance
1830-1870 yılları arasında Cezayir'in işgali ve sömürgeleştirilmesi: Hakimiyet için bir mücadele
  1. Tez No: 347340
  2. Yazar: CANAN HALAÇOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RECEP BOZTEMUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Fransız Cezayiri, Osmanlı Cezayiri, Fransız sömürgecilik tarihi, Cezayir direnişi, Cezayir'deki yerleşimciler, French Algeria, Ottoman Algeria, French colonial history, Algerian resistance, settlers in Algeria
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortadoğu Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Cezayir in işgali ve sömürgeleştirilmesi konusu, Fransız tarihinde ve politikasında, işgalin başlangıcından Cezayir in bağımsızlığına kadar önemli bir yere sahip olmuştur ve hala da olmaya devam etmektedir. Sömürgeleştirmenin zihniyetini ve topluluklar arasındaki iletişimi anlamak, olaylar zincirinden bahsetmek kadar önemlidir. Bir bölgenin sömürgeleştirilmesi güç çatışmalarını, politik ve sosyal yapılarda değişimleri ve sosyal hayatın her kesiminde oluşan karmaşayı da beraberinde getirir ve bütün bunlar Fransız Cezayirinde de mevcuttu. Bu tez işgal, sömürgeleştirme ve direniş olmak üzere üç konu başlığı altında, konuyu 1830 ve 1870 arasında sınırlandırarak, Cezayir in sömürgeleştirilmesinin bu daha genel yönlerini zihniyetin ve olayların birbiriyle ilişkisini göz önünde tutarak uluslararası bir bağlam içerisinde incelemektedir.
Özet (Çeviri)
The occupation and the colonization of Algeria had a special place in French history and politics, from the onset to the independence, and continue to be so. Understanding the mentality of the colonization and the interaction between peoples are as important as covering the series of events. Colonization of a territory brings with itself power struggles, changes in social and political structures, and turmoil in all areas of social life; and all these were present in French Algeria. This thesis focuses on these more general aspects of the colonization of Algeria from 1830 to 1870, bearing the relation between the mentality and the events in mind, and dealing with the issue under the topics of occupation, colonization and resistance in an international context.