The three phases of Kurdish mobilisation in Iraq: Politicization, institutionalization and constitutionalization; 1946-2012
Irak Kürt hareketinin siyasallaşma, kurumsallaşma ve anayasallaşma süreci: 1946-2012
  1. Tez No: 347341
  2. Yazar: BETÜL SİNANTORUNU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM TÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Siyasallaşma, Kurumsallaşma, Anayasallaşma, Irak, Kürt siyaseti, Politicization, institutionalization, constitutionalization, Kurdish politics
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortadoğu Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
Bu çalışma, Irak Kürt hareketini 1946 yılından itibaren kaydettiği üç kavramsal aşama olan siyasallaşma, kurumsallaşma ve anayasallaşma süreçleri çerçevesinde incelemeyi amaçlamaktadır. Bu kapsamda temel sav siyasallaşmadan anayasallaşmaya evrilen sürecin, hareketin iç ve dış aktörlerle ilişkisinde bağımlılık ve kırılganlık faktörlerini azaltma yönünde etkilediği, bu kapsamda anayasallaşmaya giden sürecin hareketi giderek kuvvetlendirdiği olmuştur. Bu noktada, hareketin iç dinamikleri, tezin önemli bir sacayağını oluşturmuştur. Zira, Kürt grupları ve partileri arasındaki bölünmüşlüğün süreç içinde yumuşaması ve bu gruplar arasındaki uzlaşmanın Irak Kürt hareketinin iç ve dış faktörlere karşı kırılganlığını azaltarak hareketin kuvvetlenmesine destek olduğu savunulmuştur. Çalışmanın ilk bölümü, 1946-1991 yılları arasında siyasallaşma süreci çerçevesinde Kürt hareketinin iç yapısını, Kürt partilerinin merkezi hükümetlerle ve dış güçlerle ilişkilerini inceleyerek hareketin zayıflama nedenlerini ortaya koymuştur. 1991-2003 yılları arasını kapsayan ikinci bölümde bölgesel hükümet tecrübesiyle birlikte hareketin merkezi hükümet politikalarına karşı kırılganlığının azaldığı ve güçlendiği süreç incelenmiştir. 2003-2012 yıllarını kapsayan son bölümde ise özerk yönetimin yeni Irak Anayasası çerçevesinde resmileşmesi, Kürt gruplar arasında uzlaşmanın sağlanması ve bu grupların Irak?ın yeniden yapılanma ve anayasallaşma sürecinde üstlendikleri rol çerçevesinde hareketin güçlenerek iç ve dış aktörlerle karşılıklı bağımlılık zemininde ulaştığı en üst seviye analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis purposes to analyze the three-phased process of Kurdish mobilisation in Iraq since 1946: politicization, institutionalization, and constitutionalization. Transformation to constitutionalization is suggested to have strengthened the mobilisation by altering Kurdish groups? relations with Baghdad and external powers from dependency to interdependency. Fragmentated or unified nature of Kurdish groups will be deemed as another significant determinant of vulnerability or strength. First chapter deals with the politicization process between 1946 and 1991 and the weakness of the mobilisation stemming from fragmentation among the Kurdish groups and their dependency on and vulnerability to the policies of the central Iraqi governments and the external powers. Covering the period between 1991 and 2003, second chapter evaluates the implications of institutionalization and the ensuing self-rule experience on the nature and strength of the mobilisation. It concludes by demonstrating the reversal of the Kurdish dependency and vulnerability to central government policies as a result of autonomy. Covering the period between 2003 and 2012, the last chapter deals with the phase of constitutionalization which witnessed the rise of the Iraqi Kurds as strong Iraqi and regional political actors shaping the policies of Baghdad and the external powers. It is argued that the ensuing interdependency between these actors and unification among the Kurdish groups would set a new set of strengths and constraints over the nature and strength of the Kurdish mobilization in Iraq.