Sosyal bilgiler eğitiminde WebQuest kullanımı
The use of WebQuest in social studies lessons
- Tez No: 347354
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LEVENT ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: WebQuest, Sosyal Bilgiler Öğretimi, Eğitimde İnternet Kullanımı, e-öğrenme, WebQuest, Social Sciences Teaching, Using İnternet on Education, e-learning
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Araştırmanın amacı, İlköğretim 6. Sınıf Sosyal Bilgiler Dersi Ülkemizin Kaynakları konusunda hazırlanan WebQuest materyalinin öğrencilerin akademik başarısı ve derse karşı tutumlarına etkisini araştırmaktır. Araştırmaya 2012-2013 öğretim yılında Afyonkarahisar ili Bolvadin İlçesi Kemalettin Sami Paşa İlköğretim Okulunda, 6.sınıfta öğrenim gören 41 öğrenci üzerinde gerçekleştirilmiştir. Bu araştırma ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel modelinde yürütülmüştür. Araştırmanın bağımsız değişkeni; WebQuest öğretim yöntemine uygun olarak tasarlanmış öğrenme ortamıdır. Bağımlı değişken ise öğrencilerin akademik başarıları ve derse karşı tutumlarıdır. Araştırma verilerinin değerlendirilmesinde öğrencilerin akademik başarı testinden aldıkları puanlara ait ortalama değerleri ile tutum ölçeğinden alınan puanların ortalama değerleri üzerinde (ANCOVA) analizi yapılmış, bunun için SPSS 18.0 for Windows istatistiksel paket programı kullanılmıştır. Araştırma sonucu elde edilen bulgular neticesinde İlköğretim 6. Sınıf Sosyal Bilgiler Dersi Ülkemizin Kaynakları konusunda hazırlanan WebQuest materyalinin deney grubunda öğrencilerin akademik başarılarına ve derse karşı tutumlarına olumlu etkisi olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim of this research is to search the effect of WebQuest material which prepared on the suject ?our Country?s Sources? in Social Sciences Lesson at 6th grade in Primary School on student?s success and attitude, 41 students who study at Kemalettin Sami Paşa Primary School in Bolvadin, Afyonkarahisar in 2012-2013 education years join this research. This research was made in quasi experimental model with the first test ? last test control group. Independent variable of this research is the learning environment which designed for WebQuest instruction tecnique. Dependent variable is the students? academic success and their attitude to the lesson. For eveaulating the datas in this resarch, (ANCOVA) analysis was made over students? avarage values from academic success test and average values of points which taken from attitude measure. Because of this SPSS 18.0 For Windows statistical pocket program was used. According to the findings which obtained from this research we get this result: There is an positive effect of WebQuest material which prepared on the subject ?Our Country?s Sources? in Social Sciences Lesson at 6th Grade in primary school on student?s success and attitude.