Optimal monetary policy for ensuring financial stability
Finansal istikrar sağlamaya yönelik optimal para politikası
  1. Tez No: 347424
  2. Yazar: CEYDA ÜSTÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İREM ZEYNELOĞLU, YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA ULUS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Optimal para politikası, Finansal istikrar, Yeni Keynesyen iktisat, Optimal monetary policy, financial stability, New Keynesian economics
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Galatasaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Çalışmanın amacı, Türkiye örneği için hem fiyat hem de finansal istikrarı hedefleyen bir para politikasının teorik çerçevesi oluşturmaktır. Bu bağlamda, Clarida et. al.(1999) tarafından geliştirilen fiyat katılıklarını dikkate alan mikro temelli dinamik skodastik Yeni Keynesyen genel denge modeli referans model olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmada, kapalı ekonomi varsayımından yola çıkan referans model küçük açık ekonomi haline uyarlanmaktadır. Çalışmadaki model ile temel amacımız, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası?nın (TCMB) finansal istikrarını da hedefleyen enflasyon hedeflemesi rejimini teorik olarak açıklamaya çalışmaktadır. Bu çerçevede, temel iktisadi göstergelerin optimal değerlerinin TCMB?nin hedefine göre nasıl değiştiği açıklanmaya çalışılmaktadır. TCMB?nin hem fiyat hem finansal istikrar hedefi olduğu durum ve sadece fiyat istikrarı hedefi olduğu durum altındaki optimal değerler karşılaştırılmaktadır. Modelin analitik çözümlemesinde, TCMB?nin hem fiyat hem de finansal istikrar hedefi altında optimal faiz oranının enflasyon değişimlerine daha az ancak beklenen enflasyon değişimlerine daha çok tepki verdiği sonucu elde edilmektedir. Yine bu çerçevede, TCMB?nin hem fiyat hem de finansal istikrar hedefi altında finansal şokların sürekliliğine ve kalıcılığına bağlı olarak tepki verdiği gözlenmektedir. Ayrıca TCMB?nin hem fiyat hem de finansal istikrar hedefi altında finansal istikrar açığının optimal seviyesinin daha düşük olduğu bulgusu elde edilmektedir. Söz konusu modelin, küçük açık ekonomi varsayımı dolayısıyla TCMB?nin yalnızca fiyat istikrarı hedefi olduğu durumda optimal enflasyon seviyesi sadece maliyet çekişli şoklara bağlı iken, hem fiyat hem finansal istikrar hedefi olduğu durumda optimal enflasyon seviyesinin dünya faiz oranları ve finansal şoklara da bağlı olduğu sonucu elde edilmektedir.
Özet (Çeviri)
The present work aims to design a monetary policy framework that focuses both on price and financial stability for the Turkey case. We use a micro-founded dynamic general stochastic equilibrium model based on the New Keynesian literature incorporating money and temporary nominal price rigidities which was developed by Clarida et al. (1999). The present work extends its framework to an open economy setup in order to analyze the case of a small open economy. The model aims to capture the recent design of monetary policy by Central Bank of Turkish Republic (CBT) which has a broader scope since it considers an inflation targeting strategy that encompasses financial stability. For this purpose, we compare the optimal levels of the relevant variables under two different cases: when CBT is targeting only price stability and when CBT is targeting both price and financial stability. The analytical results show that the optimal interest rate reacts less to the changes in inflation but more to the changes in expected inflation under the latter case. Our framework also shows that optimal interest rate reaction to the changes in financial shocks depends on the persistency of shock under the latter case. Furthermore, optimal level of financial stability gap is lower under the latter case which is highly an expected outcome. As a result of our small open economy assumption, the optimal inflation depends only on cost push shocks under the former case whereas it is also a function of the world interest rates and financial shocks under the latter case.