Stratejik maliyet yönetimi açısından genel üretim maliyetleri analizi
Analysis of the overhead costs in terms of strategic cost management
  1. Tez No: 347439
  2. Yazar: TOLGA ORAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİKRET OTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Maliyet Yönetimi, Stratejik Maliyet Yönetimi, Genel Üretim Maliyetleri, Cost Management, Strategic Cost Management, Overhead Costs
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu çalışma, stratejik maliyet yönetimi bakış açısıyla genel üretim maliyetlerinin analiz edilmesi konusunda hazırlanmıştır. Bu çalışmanın amacı, yeni üretim tekniklerinin gelişmesi ve teknolojik ilerleme nedeniyle üretim maliyetlerinde meydana gelen yapısal değişimleri açıklayarak, genel üretim maliyetlerinin geleneksel ve stratejik maliyet yönetimi açısından analiz edilmesini sağlamaktır. Genel üretim maliyetlerinin üretim maliyetleri içerisindeki payının artması ve otomasyona dayalı üretim imkânlarının gelişmesiyle işçilik maliyetlerinin azalması neticesinde genel üretim maliyetlerinin doğru bir şekilde belirlenmesi ve mamullere yüklenmesi önemli bir hale gelmiştir. Geleneksel anlayışta, genel üretim maliyetleri mamullere direk işçilik saati esas alınarak yüklenirken; makineleşmeyle birlikte direk işçilik saati dağıtım için uygun bir anahtar olmaktan uzaklaşmıştır. Bu çalışmada, genel üretim maliyetlerinin hem geleneksel hem de stratejik maliyet yönetimi açısından karşılaştırmalı analizi yapılmıştır. Bu analiz sonucunda geleneksel maliyet yönetimi anlayışının yeni üretim tekniklerinde genel üretim maliyetlerini belirlemede ve mamullere yüklemede hatalı sonuçlar doğurduğu görülmüştür. Bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde temel kavramların açıklanmasına yer verilmiştir. İkinci bölümde, maliyet yönetimi açısından yeni bir yaklaşım olan stratejik maliyet yönetimi konusu açıklanmıştır. Son bölümde ise, geleneksel ve stratejik maliyet yönetimi açısından genel üretim maliyetlerinin analizine yer verilerek çalışma tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study has been prepared to analyze the overhead costs in the view of strategic cost management. The aim of this study is to provide analyze of the overhead costs from the point of traditional and strategic cost management by explaining the structural changes which occur in production costs because of the improvement of production techniques and progresses in technology. As a result of increasing the lots of overhead costs in production costs and developing of production oppurtunities based on automation which cause the decrease of labour costs, it has become important to determine production costs correctly and to load on goods. In traditional understanding, while overhead costs are loaded to manifactures by taking direct labour hours as a basis; with mechanization direct labour hours go far from being the suitable key for delivery. In this study, overhead cost has been comparatively analyzed from the point of traditional and strategic cost management. As a result of this study, it is seen that traditional cost management understanding results with failure in new production techniques, determine overhead costs and loading to the goods. This study has been formed in three parts. In the first part, the explanations of basic concepts has been mentioned. In the second part strategic cost management which is a new approach in view of cost management has been explained. And in the last part, the study has been completed with the analysis of overhead costs from the point of traditional and strategic cost management.