Konuşma eğitiminin telaffuz vurgu ve tonlama konularının dinleme destekli öğretimi
Training of speech, pronunciation, stress and intonation issues aided teaching listening
  1. Tez No: 347492
  2. Yazar: ARİF ÇERÇİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET KIRBIYIK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Konuşma Eğitimi, Telaffuz, Vurgu, Tonlama, Dinleme destekli öğretim, Dilbilgisi kurallarına bağlı öğretim, Konuşma becerisi, Speaking Education, Pronunciation, Stress, Intonation, Teaching within the Rules of Grammar, Speaking Skill
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
İlköğretim 7. sınıf Türkçe dersi konuşma eğitiminin telaffuz, vurgu ve tonlama konularının dinleme destekli öğretimine yönelik olarak tarafımızdan hazırlanan dinleme destekli öğretim materyalleri ile aynı konuların dilbilgisi kuralları çerçevesinde öğretimine yönelik hazırlanan yazılı materyalleri kullanan öğrencilerin konuşma becerileri arasındaki farkı belirlemek amacıyla yapılan bu araştırma“kontrol gruplu ön test ve son test”modele dayalı deneysel bir çalışmadır. Araştırma 2012-2013 öğretim yılında Mersin-Erdemli Mehmet Akif Ersoy İmam Hatip Orta Okulu ve Turgut Özal İlköğretim Okulu'nda öğrenim gören 7. sınıf öğrencileri üzerinde yapılmıştır. Bu okulların 7. sınıflarında öğrenim gören 73 öğrenciye araştırmanın veri toplama aracı ön test olarak uygulanmıştır. Yapılan ön test uygulamasından sonra araştırma denekleri bu 73 öğrenci arasından seçilmiştir. Araştırmanın Mehmet Akif Ersoy İmam Hatip Orta Okulu'ndaki deney grubu 16, kontrol grubu 13 öğrenciden; Turgut Özal İlköğretim Okulu'ndaki deney grubu 21, kontrol grubu ise 19 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırma sürecinde, telaffuz, vurgu ve tonlama konularının öğretiminde, kontrol gruplarında araştırmacı tarafından hazırlanan telaffuz, vurgu ve tonlama konularının dilbilgisi kuralları çerçevesinde işlendiği yazılı materyallerle; deney vii gruplarında ise yine araştırmacı tarafından hazırlanan dinleme destekli materyallerle öğretim gerçekleştirilmiştir. Uygulama sürecinin başında bütün gruplardan hazırlıklı konuşmaların, hazırlıksız konuşmaların, farklı vurgularla farklı anlamları öne çıkan cümlelerin ve farklı tonlamalarla farklı duyguları yansıtan cümlelerin ses kayıtları ön test olarak alınmış, aynı veri toplama araçları, uygulamanın sonunda son test olarak yeniden tatbik edilmiştir. Telaffuz, vurgu ve tonlama konuları, 8 haftalık bir zaman dilimi içerisinde, hazırlanan öğretim materyalleri vasıtasıyla işlenmiştir. Deneysel işlemin sonrasında deney ve kontrol gruplarının ses kayıtları ön testson test başarı yüzdeleri arasındaki farkı vurgu ve tonlama becerisi bakımından ortaya koymak amacıyla, veriler 'Praat' ses analiz programında çözümlenmiştir. Tonlama becerisinde öğrencilerin tonlama becerisi uzmanların tonlamaları ile karşılaştırılmıştır. Ayrıca telaffuz kusurları, araştırmacı tarafından kontrol listesi olarak hazırlanan 'Telaffuz Hataları Tespit Formu' aracılığıyla ve gözlem yöntemiyle tespit edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda deney grupları ve kontrol grupları arasında kelime vurgusu, kelime grubu vurgusu, cümle vurgusu, tonlama ve telaffuz becerilerindeki başarı bakımından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur. Araştırmada denenen konuşma eğitiminin telaffuz, vurgu ve tonlama konularının dinleme destekli öğretiminin, bu konuların dilbilgisi kuralları çerçevesinde hazırlanan yazılı materyallerle öğretiminden ilköğretim 7. sınıf öğrencilerinin konuşma becerilerindeki başarıyı artırmada daha etkili olduğunu ortaya koymuştur. Elde edilen bulgulara bağlı olarak deney gruplarında kullanılan öğretim materyallerine benzer nitelikteki materyallerin kullanılabileceği önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research is conducted to determine the difference in speaking skills of the students who used listening-aided teaching materials that are aimed to teach pronunciation, stress and intonation issues of speaking education and the students who used written materials prepared within the framework of the rules of grammar aimed to teach the same subjects at 7th class Turkish lesson speaking education. This research is an experimental study based on“control pre-test and final test model”The research is applied on the 7th class students studying at Mersin- Erdemli Mehmet Akif Ersoy İmam Hatip Secondary School and Turgut Özal Primary School in 2012-2013 academic years. Data collection tool of the research is applied as pretest to 73 7th class students of these schools. After the pre-test application, research subjects are chosen among these 73 students. The experimental group has 16 and control group has 19 students in Mehmet Akif Ersoy İmam Hatip Secondary School and the experimental group has 21 and control group has 19 students in Turgut Özal Primary School. During the process of the research, in teaching of pronunciation, stress and intonation written materials in which pronunciation, stress and intonation issues are performed within the framework of the rules of grammar prepared by the researcher are used with control groups; with experimental groups the training is carried out with listening-aided materials prepared by the researcher. ix At the beginning of the application process, audio recording of prepared conversations, unprepared conversations, the sentences of which meaning change by different stresses and sentences of which value of feeling are changed by different intonation are obtained as per-test; at the end of application the same data collection tools are applied again as the last test. Pronunciation, stress and intonation issues are studied by means of the teaching materials in 8-week period of time. After the experimental procedure, audio recordings of experimental and control groups are analyzed by 'Praat' sound analysis program in order to demonstrate the difference between pre-test and final test success rate in terms of stress and intonation skills. In intonation skill students' intonation skill is compared with professionals' intonation skill. Moreover, pronunciation errors are identified by means of 'Form of Pronunciation Error Identification' prepared by the researcher as a control list and monitoring method. As a result of the analysis, a statically significant difference is found between control groups and experimental groups in terms of vocabulary, word group, sentence emphasis and pronunciation skills. In intonation skills the success rates difference between pre-test and final test is statistically insignificant. Findings verified that listening-aided teaching of pronunciation, stress and intonation issues of speaking education is more effective than teaching of these issues with the written materials prepared within the framework of the rules of grammar in improving the success in speaking skills of 7th class students. Depending on the findings it is advised that in teaching of pronunciation, stress and intonation issues of speaking education materials similar to the materials used in experimental groups can be used.