Trafik kurallarını ihlal edenlere ilişkin algıların sosyal psikolojik bağlamda incelenmesi
Investigation of the perception regarding the violators of traffic rules on the basis of social psychology
  1. Tez No: 347537
  2. Yazar: HÜSEYİN CAHİT CERİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELİM HOVARDAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Trafik Kuralları, Karayolu Trafik Kazaları, Trafik Güvenliği Bilinc
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kara Harp Okulu Komutanlığı
  10. Enstitü: Savunma Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güvenlik Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
Toplum sağlığını tehdit eder bir duruma gelen trafik kazaları, her yıl binlerce kişinin hayatını almakta, daha fazlasının da yaralanmasına ve sakat kalmasına neden olmaktadır. Araç teknolojilerindeki gelişmeler, karayollarındaki altyapı kusurlarının süratle giderilmesi gibi olumlu ilerlemelerin trafik kazalarının sayısını azaltması beklenirken Türkiye'de tersine bir durum yaşanmaktadır.Karayolu trafik kazalarının sebeplerini araştıranlar, bu kazalarda önemli bir oranda insan faktörünün etkisi olduğunu bildirmektedirler. Yapılan çalışmalar ve istatistiklere bakıldığında, araç ve çevre kusurlarından kaynaklanan kazalar, insandan kaynaklananların yanında çok düşük oranlarda seyretmektedir. Problemin büyük kısmının insandan kaynaklanıyor olması, çözümün de yine insan kaynaklı olduğu fikrini doğurmaktadır.Tezin amacı, çalışmaya katılanlardan alınan veriler yardımı ile trafik güvenliği konusundaki bilinç seviyesini ortaya koyabilmektir. Elde edilen bulgular, katılımcıların çoğunlukla, ?trafik kurallarına uyma davranışlarını? desteklediklerini göstermektedir. Kurallara uyma konusunda bazı istisnai durumlar da tespit edilmiştir. Özellikle ?acelesi olanlara? ve ?flâşör yakarak çevresini uyaranlara? kuralları ihlal etmede hoşgörü ile yaklaşıldığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Traffic accidents which turn out to threaten the health of the community claim the lives of thousands of people and cause many others to get injured and/or crippled. While it was expected that the improvements in car technology and rapid corrections to infrastructural faults in road network will decrease the number of traffic accidents, it worked just the opposite in Turkey.Those who examine the reasons for traffic accidents put forward the fact that human factors play an important role in those accidents. Studies and statistics on the topic show that accidents that emanate from vehicular and environmental defects are much less compared to the ones caused by human error. The fact that majority of the problem stems from humans suggests that solution also rests with humans.The aim of this thesis is to put forth the level of awareness with regard to traffic safety with the help of the data collected from participants. Findings show that participants mainly endorse `obeying the traffic rules? also some exceptional behavioral patterns have been identified. It is observed that especially people who are in a hurry together with those who warn the surrounding by flashing tend to be tolerated.Keywords : Traffic Rules, Road Traffic Accidents, Traffic Safety Awareness