Örgütlerde yöneticilerin dönüştürücü liderlik davranışlarının problem çözme becerilerine etkisi: Kamu sektöründe bir araştırma
The effect of managers' transformational leadership behaviours to their problem solving skills: An investigation in the public sector
- Tez No: 347538
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞAHİN KAVUNCUBAŞI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Liderlik, dönüştürücü liderlik, problem çözme, problem çözme becerisi, Leadership, transformational leadership, problem solving, problem solving skill
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kara Harp Okulu Komutanlığı
- Enstitü: Savunma Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Savunma Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, yapılacak bir alan araştırmasıyla Sağlık Bakanlığı bünyesinde görevli yöneticilerin dönüştürücü liderlik davranışlarının problem çözme beceri algılamalarını nasıl etkilediğini ortaya koymaktır. Araştırma maksadıyla, Türkiye genelinde Sağlık Bakanlığının çeşitli kademelerinde görev yapmakta olan rastgele seçilmiş yöneticilere elektronik posta vasıtasıyla 415 adet anket gönderilmiş ve tamamı geri alınarak analize dâhil edilmiştir.Çalışma sonucunda, dönüştürücü liderlik davranışlarının tüm alt boyutları ile problem çözme becerilerinin alt boyutları arasında anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir. Ayrıca problem çözme becerileri alt faktörlerini yordayan değişkenlere yönelik yapılan analiz sonucunda; dönüştürücü liderlik alt boyutlarından ideal etki davranışının problem çözme yeteneğine güven faktörünü, ideal etki ve bireysel ilgi davranışlarının yaklaşma-kaçınma faktörünü, ilham verici motivasyon ve entelektüel teşvik davranışlarının da kişisel kontrol faktörünü anlamlı bir şekilde yordadığı saptanmıştır. Bununla birlikte, katılımcıların yaş ve çalışma tecrübeleri gibi demografik değişkenlerin de problem çözme becerileri alt faktörlerini önemli bir şekilde etkilediği görülmüştür. Son olarak, dönüştürücü liderlik davranışları yüksek olan yöneticilerin düşük olanlara nazaran problemleri çözme konusunda kendilerini daha yeterli gördükleri sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to identify the impact of the managers? transformational leadership behaviours who are working in the Ministry of Health on the problem solving skills perceptions with a field survey. In this way, 415 questionnaires were sent via electronic mail to the randomly selected managers who are working in various positions of the Ministry of Health around Turkey and all of them were returned and analyzed.In conclusion, significant relationships have been found between all the dimensions of transformational leadership behaviour and all dimensions of the problem solving skills. In the result of analysis which effects the sub-factors of the problem-solving skills, idealized influence behaviour of transformational leadership sub-dimensions effects problem solving confidence factor, idealized influence and individual consideration behaviours effect approach-avoidance factor, inspirational motivation and intellectual stimulation behaviours also effect personal control factor. Moreover it has been found that participants' age and work experience significantly effect the sub-factors of problem-solving skills. Finally, it has been concluded that the managers with higher transformational leadership behaviours percieve themselves more sufficient than the managers with low transformational leadership behaviours.