Yetenek tabanlı teknoloji öngörüsü modeli: İnsansız hava aracı uygulaması
Capability based technology foresight model: Unmanned aerial vehicle application
- Tez No: 347561
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALTAN ÖZKİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Kamu Yönetimi, Savunma ve Savunma Teknolojileri, Science and Technology, Public Administration, Defense and Defense Technologies
- Anahtar Kelimeler: Technology Foresight, Delphi Technique, Unmanned Aerial Vehicle
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kara Harp Okulu Komutanlığı
- Enstitü: Savunma Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Teknoloji Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Bilim ve teknoloji politikalarının ve stratejilerinin oluşturulması sürecinde gereken girdiler, kapsamı doğru olarak belirlenmiş, tutarlı, doğru tekniklerin kullanıldığı ve doğru katılımcılarla gerçekleştirilen teknoloji öngörüleri tarafından sağlanmaktadır.Bu doğrultuda, bu tez çalışmasında teknoloji öngörüsü kavramı detaylı bir şekilde incelenmiş, gelişmiş ülkelerin teknoloji öngörüsü çalışmalarından örnekler verilmiş ve bir teknoloji öngörüsü modeli ortaya konmuştur. Bu öngörü modeli, askeri ve sivil alanda çeşitli amaçlar doğrultusunda kullanımı her geçen gün artan İnsansız Hava Aracına, Delphi ve Senaryo Yazım Teknikleri kullanılarak uygulanmıştır. Bu kapsamda, İHA konusunda çalışan asker/sivil yönetici ve teknik personel ile görüşmeler yapılmış, İHA yetenek alanları belirlenmiş ve teknolojiler bir taksonomi bağlamında ortaya konmuştur. Yetenek alanlarını karşılayan teknolojileri içeren ifadelerden oluşan Delphi Anketi iki tur olmak üzere uzmanlara uygulanmıştır. Çalışmanın sonunda, 2 nci tur anket sonuçlarına dayanılarak geleceğe yönelik ortaya konulan teknolojileri ihtiva eden senaryolar ve bir teknoloji yol haritası oluşturulmuştur.Anahtar Kelimeler : Teknoloji Öngörüsü, Delphi Tekniği, İnsansız Hava Aracı
Özet (Çeviri)
The necessary inputs in the process of creating science and technology policies and strategies are provided by scientific and reliable technology foresights which involve right scope, techniques and participants. In this study, technology foresight concept has been examined in detail and the exemplary technologhy foresight studies that were performed by developed countries have been presented and a technologhy foresight model has been produced.The foresight model has been applied to Unmanned Aerial Vehicle which is being used more frequently in military and civilian areas in a variety of purposes by using Delphi and Scenario Techniques. In this context, interviews have been conducted with soldier/civilian managers and technical staff who are working on UAV. The capability fields of UAV have been determined and technologies have been put forward in the context of a taxonomy. The Delphi questionnaire which is composed of technological Delphi questions that enable capabilities has been applied to experts two times.At the end of the study, depending on the results of second round questionnaire, a technology roadmap and scenarios which involve the foresighted technologies have been generated.