Ankilozan spondilit hastalarında sindesmofit gelişimi ile ilişkili çeşitli biyobelirteçlerin değerlendirilmesi
Evaluation of various biomarkers related with syndesmophytes in patients with ankylosing spondylitis
- Tez No: 347586
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL SARI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Romatoloji, Rheumatology
- Anahtar Kelimeler: Ankilozan spondilit, Fetuin-A, Dickkopf-1 protein, Sklerostin, İnterlökin-6, BMP-7, Ankylosing spondylitis, Bone formation, Fetuin-A, Dickkopf-1 protein, human, Sclerostin protein, Bone morphogenetic protein 7
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Romatoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Çalışmamızda ankilozan spondilit (AS) hastalarında kemik döngüsü ile ilişkili çeşitli biyobelirteçleri ve bunların yeni kemik oluşumu (sindesmofit) ile ilişkisini araştırdık. Yöntem: Çalışmamıza 94 AS hastası (sindesmofiti olmayan: 49 hasta, %67,3 erkek, 40,7±8,7 yıl; sindesmofiti olan: 45 hasta, %71,1 erkek, 43,9±9,9 yıl) ve 68 sağlıklı gönüllü (44,2±10,6 yıl ve %70,6 erkek) alındı. Sindesmofiti değerlendirmek amacıyla servikal ve lomber omurganın lateral direkt grafileri kullanıldı. Fetuin-A, dickkopf-1 (DKK-1), sklerostin, interlökin-6 (IL-6), high sensitive C-reaktif protein (hs-CRP) ve bone morphojenik protein-7 (BMP-7) için uygun ELİSA kitleri çalışıldı Bulgular: Sindesmofiti olan AS hastalarında sindesmofit olmayan hastalar ve sağlıklı kontrollere göre fetuin-A anlamlı oranda yüksek bulundu. Öte yandan sindesmofit olmayan hastalarda ve kontrollerde bu molekülün düzeyleri benzer oranlardaydı. Gerek sindesmofiti olan, gerekse olmayan AS hastalarında DKK-1 kontrollere oranla daha yüksek seviyelerdeydi. Öte yandan BMP-7; AS hasta grubunda kontrollere göre anlamlı oranda daha düşük tespit edildi. Sklerostin açısından bakıldığında gruplar arasında anlamlı fark tespit edilemedi. Regresyon analizinde sindesmofiti öngören en önemli değişkenler fetuin-A ve Bath Ankilozan Spondilit Metroloji İndeks(BASMI) olarak saptandı. ROC analiziyle sindesmofit olan ve olmayan grup değerlendirildiğinde 1,11 mg/mL üzeri fetuin-A seviyelerinin sindesmofiti olan ve olmayan grubu ayırt etmekte iyi bir özgüllük ve duyarlılığa sahip olduğu tespit edildi. Sonuç: Çalışılan çeşitli biyobelirteçler içerisinde fetuin-A ve sindesmofit arasında dikkat çekici bir ilişki tespit edilmiştir
Özet (Çeviri)
Objective: We aimed to determine the level of different biomarkers and analyze their relationship with syndesmophytes in ankylosing spondylitis (AS) patients Methods: We included 94 AS patients (49 non-syndesmophyte, 67.3% male [M], 40.7±8.7 years; 45 with syndesmophyte, 71.1% M, 43.9±9.9 years) and 68 healthy controls (44.2±10.6 years and 70.6% M) in the study group. Lateral plain radiographs of the cervical and lumbar spine were used for scoring syndesmophytes. Any presence of syndesmophytes or bridging syndesmophytes was categorized as positive. Fetuin-A, dickkopf-1 (DKK-1), sclerostin, interleukin-6 (IL-6), high sensitive C-reactive protein (hs-CRP) and bone morphogenetic protein-7 (BMP-7) were studied. Results: AS patients with syndesmophytes had significantly higher levels of fetuin-A compared to the patients without syndesmophytes and healthy controls. On the other hand fetuin-A was not different between syndesmophyte negative patients and controls. DKK-1 and BMP-7 levels were significantly different in AS patients (both with and without syndesmophytes) from healthy controls. However, sclerostin concentrations were similar between the groups. In regression analysis fetuin-A and Bath Ankylosing Spondylitis Metrology Index were significantly predicting syndesmophytes. Receiver operating characteristic curve revealed that fetuin-A concentrations greater than 1.11 mg/mL had a good sensitivity and specificity for discriminating syndesmophyte positive and negative AS patients. Conclusion: Among the biomarkers we studied, fetuin-A may be of interest for prediction of syndesmophytes in AS.