Antimikrobiyal fotodinamik terapinin, alt 20 yaş dişi çekimlerinin postoperatif dönemine olan etkilerinin incelenmesi
Evaluation of the effects of antimicrobial photodynamic therapy to postoperative symptoms, following lower wisdom tooth extractions
  1. Tez No: 347603
  2. Yazar: BORA ÖNCÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERHAT YALÇIN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Antimikrobiyal fotodinamik terapi, 20 yaş dişleri, ağrı, trismus, yara iyileşmesi, ödem, Antimicrobial photodynamic therapy, wisdom tooth, pain, trismus, wound healing, edema
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Giriş ve amaç: Oral cerrahi girişimler sonrasında görülen postoperatif rahatsızlıklar gittikçe artan bir sağlık problemi haline gelmektedir. Özellikle 20 yaş dişi çekimleri sonrasında görülen hoş olmayan tecrübeler hastaların hayat kalitelerini düşürmektedir. Bu çalışmanın amacı antimikrobiyal fotodinamik terapinin, alt 20 yaş dişi çekimleri postoperatif döneminde hastalarda görülen rahatsızlıklara ve trismus, ağrı, ödem ve enfeksiyon gibi komplikasyonlara olan etkilerinin araştırılmasıdır. Materyal ve Metod: Randomize, tek kör ve plasebo kontrollü bu klinik çalışmaya 30 hasta dahil edilmiştir. Split mouth olarak tasarlanan çalışmaya, bilateral simetrik yarı gömülü 20 yaş dişleri olan ve kronik perikoronit şikayetleri olan hastalar kabul edilmiştir. Toplamda 60 diş çekimi yapılan çalışmada tüm cerrahi çekimler aynı seansta ve aynı oral cerrah tarafından yapılmıştır. Her hastanın bir tarafına plasebo tedavi uygulanmıştır. Çalışmada, postoperatif kontroller 2. ve 7. günlerde başka bir oral cerrah tarafından yapılmıştır. Ağrı, şişlik, yara iyileşmesi, enfeksiyon, hematom ve alveolit varlığı, çene hareketleri ve hasta konforu gibi parametreler kaydedilmiştir. Bulgular: Antimikrobiyal fotodinamik terapi uygulanan grupta ağrı, yara iyileşmesi, hasta konforu ve çene hareketleri açısından, plasebo uygulanan gruba göre, istatistiksel olarak anlamlı farklar oluşmuştur. Ekstraoral şişlik, alveolit ve enfeksiyon oluşumu açısından ise gruplar arasında anlamlı bir fark oluşmamıştır. Sonuç: Antimikrobiyal fotodinamik terapi, alt 20 yaş dişi çekimi sonrasında görülen ağrı, intraoral şişlik ve çene hareketlerinde kısıtlama gibi komplikasyonları hafifletmede plasebo grubuna göre başarılı olmuştur. Antimikrobiyal fotodinamik terapinin ayrıca yara iyileşmesini hızlandırdığı ve postoperatif dönemde hasta konforunu arttırdığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Introduction and purpose: Postoperative discomfort following oral surgery is increasingly becoming a health problem. Especially, the unpleasant experience associated with lower wisdom tooth surgery is reducing the quality of life for the most of the patients. The aim of this study is to assess the effects of antimicrobial photodynamic therapy to postoperative discomfort and complications such as pain, swelling and trismus following lower wisdom tooth extractions. Material and Method: 30 patients were involved in this randomized, single blind, placebo controlled clinical study. Split mouth design was used and patients with bilaterally symmetric, partially erupted wisdom tooth with chronic pericoronitis symptoms were elected for the study. Totally 60 teeth were extracted and all surgical extractions were done on the same session by the same surgeon and one side was given placebo treatment. Follow-ups were done on the second and seventh day following surgery by an oral surgeon that is blind to the treatments. Follow-up parameters were pain, swelling, wound healing, infection, jaw movements, heamatoma, alveolitis and patient comfort. Results: A treatment resulted in significant differences in terms of pain, wound healing, patient comfort and jaw movements when compared to placebo treatment. No statistical significant difference was recorded between the groups in terms of extraoral swelling, alveolitis and infection. Conclusion: Antimicrobial photodynamic therapy is successful in reducing some postoperative symptoms such as pain and intraoral swelling. It also accelerates wound healing and increases patient comfort following partially impacted lower wisdom tooth extractions.