Enterococcus faecalis ile enfekte edilmiş kök kanallarında farklı fotosensitizerler ile yapılan fotodinamik terapinin antibakteriyel etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of antibacterial activity of photodynamic theraphy with different photosensitizers in enterococcus faecalis-infected root canals
  1. Tez No: 468672
  2. Yazar: ELİF TEKİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKAN GÖKTÜRK, YRD. DOÇ. DR. İSMAİL ÖZKOÇAK
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Photodynamic therapy, E. faecalis, Laser, Irrigation, Persistent infection
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı farklı ışık duyarlı boyalar (fotosensitizer) ile yapılan fotodinamik terapinin ve çeşitli irrigasyon solüsyonlarının kök kanalındaki Enterococcus faecalis (E. faecalis) biyofilmi üzerinde antimikrobiyal etkilerini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda 122 adet üst çene anterior diş kullanıldı. Dişlerin kronları uzaklaştırılarak 16 mm uzunluğunda kök kanalları elde edildi. Kök kanalları ProTaper F3 numaralı eğeye kadar şekillendirildi. Tüm kökler otoklavda steril edildi. Negatif kontrol haricindeki tüm örnekler E. faecalis ile kontamine edildi ve 10 günlük inkübasyona bırakıldı. Dişler rastgele 10 deney ve 2 kontrol grubuna ayrıldı (n=10). Grup 1: 10 mL % 5 NaOCl, grup 2: 10 mL % 2 CHX, grup 3: Diyot lazer, grup 4: Er: YAG lazer, grup 5: CR, grup 6: CR-PDT, grup 7: TBO, grup 8: TBO-PDT, grup 9: ICG, grup 10: ICG-PDT, pozitif kontrol, negatif kontrol. Dezenfeksiyon işlemi sonrasında steril paper pointler ile yüzey sürüntüsü ve steril H tipi eğeler yardımı ile dentin talaşı alınarak steril ependorf tüpü içindeki besiyerine yerleştirildi ve tekrar inkübe edildi. 24 saat sonraki bakteriyel üreme miktarları (CFU) belirlendi ve istatistiksel analizler One-Way ANOVA ve post-hoc Tukey HSD testleri ile yapıldı.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to investigate the antimicrobial effects of Photodynamic therapy with different light sensitive dyes (photosensitizer) and various irrigation solutions on the Enterococcus faecalis (E. faecalis) in the root canal. Material and Methods: One hundred and twenty-two maxillary anterior teeth were used. The teeth were decoronated in order that each to root had a standardized length of 15mm. The root canals were prepared ProTaper NiTi files up to size F3. All the roots were sterilized in the autoclave. All samples except negative control contaminated with an E. faecalis suspension and incubated for 10 days. Teeth were randomly divided into 10 experimental groups and two control groups (n = 10). Group 1: 10 mL 5 % NaOCl, group 2: 10 mL 2 % CHX, group 3: Diyot laser, group 4: Er: YAG laser, group 5: CR, group 6: CR-PDT, group 7: TBO, group 8: TBO-PDT, group 9: ICG, group 10: ICG-PDT, positive control, negative control: After disinfection, samples were taken by H files and paper points then placed in the medium in the sterile ependorf tube and reincubated. Bacterial growth rates (CFU) were determined after 24 hours and statistical analyzes were performed with One-Way ANOVA and post-hoc Tukey HSD tests. Results: PDT groups, regardless of the used photosensitizer, showed significantly lower mean CFU levels, than groups 5, 7, and 9 (p< .05) and similar reduction of viable counts with groups 1, 2, and 3. Group 5, 7, and 9, which had similar antimicrobial activity, showed significant lower antimicrobial activity than the other groups (p< .05). Conclusion: Photodynamic therapy with TBO, CR and ICG photosensitizers, NaOCl and CHX irrigations, Er: YAG laser and diode laser disinfection methods have resulted in a decrease in E. faecalis colonies.