Hatay ili kronik kutanöz leyşmanyazis olgularında direk smear, mikrokültür ve PZR (polimeraz zincir reaksiyonu) tanı değerlerinin karşılaştırılması
Comparison of diagnostic values of direct smear, microculture and polymerase chain reaction (PCR)in chronic cutaneous leishmaniasis in hatay
- Tez No: 347642
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ASENA ÇİĞDEM DOĞRAMACI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Kutanöz Leyşmanyazis, Direkt Mikroskopi, Mikrokültür, PZR, Cutaneous Leishmaniasis, direct microscopy, microculture, PCR
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Dermatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Hatay İli Kronik Kutanöz Leyşmanyazis OlgularındaDirek Smear, Mikrokültür ve PZR (Polimeraz Zincir Reaksiyonu)Tanı Değerlerinin KarşılaştırılmasıAmaç: Kronik kutanöz leyşmanyazis hastalarının lezyonlarında direk smear, mikrokültür ve PZR (polimeraz zincir reaksiyonu) yöntemlerinin duyarlılığı karşılaştırılarak, sensitivitesi en yüksek tanı yönteminin belirlenmesi amaçlanmıştır.Yöntem: Çalışmaya klinik olarak kronik kutanöz leyşmanyazis (en az 6 ay süreli lezyonu bulunan) tanısı konan 60 hasta alındı. Çalışmaya katılan hastaların demografik verileri ve lezyon süreleri kaydedildi. Lezyondan direk mikroskobi, mikrokültür ve PZR için kazıntı örneği ve aspirasyon örneği alındı. Alınan örnekler direk mikroskobik inceleme, mikrokültür ve PZR yötemleriyle değerlendirilerek sensiviteleri karşılaştırıldı.Bulgular: Çalışmamıza alınan 60 kronik KL hastasının 6-60 ay arasında değişen süregen lezyona sahip olduğu belirlendi. Çalışmaya alınan hastaların 32' si erkek, 28' i kadındı. Kronik KL olgularında direk mikroskobik incelemenin %85 (51 hastada pozitif), mikrokültürün %18.3 (11 hastada pozitif) ve PZR' nin %98.3 (59 hastada pozitif) sensiviteye sahip olduğu belirlendi.Sonuçlar: Kronik KL olgularında PZR en yüksek duyarlılığa sahip testdir. Ancak mikrokültür yönteminin, kronik KL olgularında diğer iki yönteme göre çok daha düşük duyarlılığa sahip olduğu düşünülmektedir. Kronik KL olgularında direk mikroskobik inceleme ya da PZR yönteminin rutin tanıda kullanılabileceği ancak direk mikroskobik incelemenin negatif çıktığı şüpheli kronik olgularda, tanı değeri daha yüksek olan PZR ile değerlendirilmesinin gerektiği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Comparison of Diagnostic values ofdirect smear, microculture and polymerase chain reaction (PCR)in chronic Cutaneous Leishmaniasis in HatayObjective: In lesions of patients who have chronic cutaneous leishmaniasis comparison of sensitivity of direct smear, microculture and polymerase chain reaction (PCR) methods, and determination of the most sensitive diagnostic method are aimed.Methods: Sixty patients who clinically diagnosed as chronic cutaneous leishmaniasis (duration of lesions > 6 months) were included to the study demographic data of patients and duration of lesions were recorded. Samples were taken from skin lesion for direct smear, microculture and polymerase chain reaction. Samples taken from patients were evaluated with and then sensitivity of the methods were compared.Results: The duration of lesions were between 6 and 60 months in our 60 patients. Thirty-two of our patients were male and 28 of them were female. It was determined that the sensivity of direct smear, microculture and PCR were 85% (positive in 51 patients), 18.3% (positive in 11 patients), and 98.3% (positive in 59 patients), respectively.Conclusions: In chronic cutaneous leishmaniasis cases the most sensitivite method is PCR. Microculture method is thought to have the lowest sensitivity when compared with the other two methods. Direct microscopy investigation and PCR methods can be used at routine diagnosis but it is concluded that in suspected cases with negative direct microscopy, evalution with PCR, the most sensitivite method, is necessary.