Nöronal ve glial hücre kültürlerinde antidepresan ilaçların olası nörotoksik etkilerinin ve hücre içi meydana getirdikleri olaylarda NF-κB'nin rolünün araştırılması
The determination of possible neurotoxic effects of antidepressants and role of antidepressants in ıntracellular NF-κB on neuronal and glial cells
  1. Tez No: 347661
  2. Yazar: MUHSİNE ZEYNEP YAVUZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AKÇAHAN GEPDİREMEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: antidepresan ilaçlar, Nöron, Glia, Hücre Kültürü, Apopitozis, MTT, NF-κB, Antidepressant drugs, neuron, glia, cell culture, apopitozis, MTT, NF-κB
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Depresyon günümüzde çok sık karşılaşılan, ancak fizyopatolojisi tam olarak anlaşılamayan bir hastalıktır. Tedavisinde kullanılan ilaçların etkilerini serotonin ve noadrenalin geri alımını inhibe ederek gösterdikleri düşünülse de, yapılan araştırmalarda depresyonun sadece serotonin ve noradrenalin yetersizliği ile oluşan bir hastalık olmadığı ve aynı şekilde tedavisinde kullanılan ilaçların da antidepresan etkilerini yalnızca bu şekilde ortaya çıkarmadıkları anlaşılmıştır. Yapılan çalışmalarda antidepresan ilaçların apoptotik ve proapoptotik etkilerinin olabileceği gözlenmiştir. Bu çalışmada, antidepresan ilaçlardan fluoksetin, imipramin ve maprotilinin nöronlar ve glial hücreler üzerindeki potansiyel koruyucu ve toksik etkileri; hücrelerin morfolojik değişiklikleri değerlendirilerek, canlılık oranlarının karşılaştırılması için MTT testi yapılarak, apopitozis oranlarının belirlenmesi için floresan boyama yapılarak ve apopitotik belirteçlerden olan kaspaz-3 ve kaspaz-8 miktarları karşılaştırılarak araştırılmıştır. Ayrıca bu ilaçların NF-?B üzerindeki etkileri de ELISA yöntemi ile hücre içi NF-?B ve I?B düzeyleri ölçülerek belirlenmeye çalışılmıştır. Sonuç olarak fluoksetin, hücre içi kaspaz 8 düzeyinde değişiklik yapmadan kaspaz 3 miktarını artırarak hücreyi ölüme götürmüştür. Ancak maprotilin ve imipramin hücre içi kaspaz 8 üzerinde de değişiklik yaparak hücre ölümüne neden olduğu ve bu ölüm şeklinin de apoptoz olduğu gösterilmiştir. Araştırmamızda baktığımız diğer bir parametre olan hücre içi NF-?B düzeyi fluoksetin uygulanan her iki hücre tipinde de artışla sonuçlanmıştır. Ancak imipramin ve maprotilinin özellikle toksik dozlarda NF-?B düzeylerini azalttığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Depression is a common disease nowadays, but the underlying pathophysiology is not fully understood. The drug used in the treatment of depression are effective on serotonin and noadrenaline re-uptake. However in research about depression, it isn't only about by lack of serotonin and noradrenaline, and antidepressant aren't only to inhibit re-uptake serotonin and noradrenaline. In studies of antidepressant drugs was observed to be apoptotic and proapoptotic effects. In this study, we invastigated potential protective and toxic effect of anti-depressant agents fluoxetine, imipramine, maprotiline on neuronal and glial cells. To invastigate these effect of antidepressant agents we used MTT test to compare viability, fluorescent staining to determine apoptosis rates, DNA fragmentation assay to see DNA breaks and ELISA to measure the level of intracelluler caspase 3, caspase 8, NF-?B and I?B. As a result, fluoxetine increases the level of caspase 3 without changes in intracellular levels of caspase 8; and causese the cell death. But, imipramine and maprotiline increases buth caspase 3 and caspase 8. All of three agents cause the apoptotic cell death. Another parameter that we investigate in our research, level of intracelluler NF-?B increases both neronal and glial cells in subtoxic doses. But imipramine and maprotiline haven't got any effect on intracelluler NF-?B levels in subtoxic doses.