Teofilin'in sıçanlarda kırık iyileşmesi üzerine etkisi
Effects of theophylline on fracture healing in rats
- Tez No: 347676
- Danışmanlar: PROF. DR. HAFIZ AYDIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Kırık iyileşmesi, Teofilin etkileri, Doku oksijenizasyonu, Fracture healing, Theophylline Effects, Tissue Oxygenization
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Teofilin metilksantin türevi olup, bronkodilatör ve antienflamatuar etkilere sahip bir ilaçtır. Bu özelliklerinden dolayı başta bronşiyal astma olmak üzere bronkospazma yol açan anaflaksi, allerjen, toksik gaz, duman solunması sonucu oluşan solunum zorluğunun tedavisinde kronik bronşit, kronik obstrüktif akciğer hastalığının(KOAH) akut ataklarında reversibl bronkospazmı çözmek için kullanılmaktadır. Bu çalışmada Teofilin'in kırık iyileşmesi üzerine etkileri, rat femurlarında deneysel kırık modeli oluşturularak histolojik ve radyolojik olarak değerlendirilmiştir. Denek olarak 42 adet, ortalama ağırlıkları 232 gr (194-255 gr) olan, 20 haftalık Spraque Dawley cinsi dişi sıçan kullanıldı. Sıçanlar, 1 haftalık uyum döneminden sonra rastgele seçilmiş 7'şerli 6 gruba ayrıldı. T 1; 7 gün, T 2 ; 21 gün,T 3 ise 35 günlük deney grubu olarak belirlendi. Kontrol grubu olarakta K1; 7 gün, K2 ;21 gün, K3 ise 35 günlük deney grubu olarak belirlendi. Ratların sağ femurlarında anestezi altında kırık oluşturuldu ve internal tespit yerleştirildi. T grubuna 40mg/kg Teofilin orogastrik yolla günde 1 kez verildi. K grubuna ise Teofilin verilmeyerek kontrol grubu olması sağlandı. T1 ile K1 grubu 7. günde, T2 ile K2 grubu 21. günde, T3 ile K3 grubu 35. günde sakrifiye edilip sağ femurlarındaki kırık hattında bulunan kaynama dokusu, radyolojik ve histolojik olarak değerlendirilerek gruplar arası karşılaştırmaları yapıldı. Histolojik değerlendirmede Teofilin'in 7. gündeki gruplarda kırık iyileşmesini hızlandırdığı tespit edildi. Radyolojik değerlendirmede ise özellikle 21. gündeki Teofilin grubunun kontrol grubuna göre daha fazla iyileşme gösterdiğini gözlemledik. Sonuç olarak, histolojik ve radyolojik değerlendirmelerde orogastrik yolla uygulanan Teofilin'in , kırık iyileşmesini erken dönemde arttırdığı tespit edildi. Bir çok olumlu etkisi ispatlanmış olan Teofilin'in kırık iyileşmesinde de erken dönemde olumlu bir etkisinin olabileceğini düşünüyoruz. Literatürde, Teofilinin kırık iyileşmesi üzerine etkileriyle ilgili deneysel bir çalışmaya rastlanmadı.
Özet (Çeviri)
Theophylline is a drug derived from methylxanthine and it has bronchodilator anti-inflamatory effects. Thanks to these effects it is used in the treatment of bronchial astma and anaphylaxis which causes bronchospasm, allergen, toxic gas, in the treatment of respiratory distress resulting from breathing fumes, chronic bronchitis, Chronic Obstructive Pulmoner Disease(COPD) and it is used to resolve the reversible bronchospasm in acute attacks. In the present study, the effect of Theophylline on the healing of fractures was investigated histologically and radiologically by forming an experimental fracture model in rat femurs. As subjects of 42, average weight 232 g (range, 194-255 g), which, 20-week female Sprague Dawley rats were used. After an adaptation period of 1 week, rats were randomised into 6 groups with 7 rats in each one. T1 was 7 days , T2 21 days experiment and T3 35 days experiment group. There were also three control groups: K1; 7,K2; 21 and K3;35 days groups. On the right femurs of rats, fracture was created under anesthesia and internal fixation was made. In T groups, 40 mg/kg Theophylline was administered once a day via orogastric way. It was not administered to control groups. On 7. day T1 and K 1 groups, on 21. day T 2 and K 2 groups, and on 35. day T 3 and K 3 groups were sacrificed and union tissue on the fracture line on right femurs was analysed histologically and radiologically and inter group comparisons were made. In histological evaluation, it was established that Theophylline accelarated fracture healing on 7 day groups. In radiological evaluation, especially on 21 day group Theophylline led to higher rate of improvement compared to control group. In conclusion, it was established that Theophylline administered orogastrically enhanced healing of fractures in histological and radiological evaluations. It is our suggestion that Theophylline, with many proven favorable effects, may have positive effects in the healing of fractures. This study is the first experimental study in this direction about effects of theophylline on fracture healing.