Deneysel omurilik yaralanmasında metilprednizolonun ve klopidogrelin etkinliğinin karşılaştırılması
Comparison of effectivities of clopidogrel and methylprednisolon following experimental spinal cord injury
  1. Tez No: 347685
  2. Yazar: OĞUZHAN DİNÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT VURAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Klopidogrel, nöroprotektif, spinal kord travması, Clopidogrel, neuroprotective, spine cord trauma
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Dinç O, Deneysel Omurilik Yaralanmasında Metilprednizolon ve Klopidogrel'in Etkinliğinin Karşılaştırılması. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroşirürji Anabilim Dalı Tıpta Uzmanlık Tezi, Eskişehir, 2013. Spinal kord travmasının patofizyolojisinde birbiri ile bağlı pek çok biyokimyasal ve moleküler kaskat sistemleri rol oynamaktadır. Sistemik vasküler değişiklikler, hücre içi elektrolit dengesi, biyokimyasal değişiklikler, lipid peroksidasyonu, serbest oksijen radikalleri, apoptozis, ekzitotoksisite, nörotransmiterler ve enerji metabolizması bunların başlıcalarıdır. Yapılan çalışmalar travma sonrası oluşan sekonder hasarın önlemesine ve azaltılmasına odaklanmıştır. Klopidogrel, trombosit aktivasyonunu ve agregasyonunu engelleyen ADP bağımlı bir antitrombosit ajandır. Yapılan birtakım deneysel çalışmalarda klopidogrelin antioksidan ve nöroprotektif etkisi gösterilmiştir. Deneysel spinal kord travma modeli oluşturulan çalışmamızda 40 adet sıçan kullandık. Kontrol grubunda normal biyokimyasal değerleri saptamak için 8 sıçan kullanıldı. Travma grubunda 8 sıçana total laminektomi yapılarak anevrizma klibi ile kord kompresyonu uygulandı. Aynı işlemler travma+çözücü grubuna uygulanarak sodyum klorür çözeltisi intraperitoneal yolla tatbik edildi. Travma+metilprednizolon grubuna 30 mg/kg bolus, 5,4 mg/kg idame dozu olarak 6 saat boyunca metilprednizolon intraperitoneal yolla verildi. Travma+klopidogrel grubuna da 5 mg/kg klopidogrel travma sonrası intraperitoneal yolla verildi. Tüm sıçanlar 48 saat sonra sakrafiliye edildi. Spinal kord doku örneklerinde SOD düzeyleri, plazmada ise MDA düzeyleri değerlendirildi. Çalışmamızda metilprednizolon ve klopidogrel verilen gruplarda plazma MDA düzeylerinin diğer gruplara göre düşük olduğu, fakat kord dokusunda ölçülen SOD seviyelerinde gruplar arasında anlamlı farklılık olmadığı görüldü. Bu bulgular bize klopidogrelin spinal kord travması tedavisinde nöroprotektif etkisinden dolayı kullanılabileceğini göstermiştir. Fakat klopidogrelin klinik etkinliğini kanıtlamak için daha fazla çalışmaya ihtiyacımız vardır.
Özet (Çeviri)
Dinc, O. Comparison of Effectivities of Clopidogrel and Methylprednisolon Following Experimental Spinal Cord Injury. Eskişehir Osmangazi University Faculty of Medicine, Medical Speciality Thesis in Department of Neurosurgery, Eskişehir, 2013. The pathophsiology of traumatic spine cord injury involves complex interrelated process of biochemical and moleculer events such as systemic vasculer changes, celluler electrolite imbalance and biochemical alterations, lipit peroxidation and free radical injury, apoptosis, neurotransmitter accumulations, immune response and energy metabolism. Recent studies have focused on to prevention or decrease to secondary injury. Clopidogrel is an ADP dependent antiplatelet agent that inhibits platelet activation and aggregation.Recently, antioxidant and neuroprotective effects of clopidogrel have been reported by the experimental studies. The experimental spinal cord injury model was applied on 40 rats. In control group, 8 rats were sacrificed to provide normal biochemical values. In trauma group, 8 rats underwent laminectomy and spinal cord injury was produced by extradural compression of the exposed cord by aneurisym clip. Same procedures were performed in 8 rats in trauma solvent group,so they also injected intraperitoneal saline. Same procedures were performed in 8 rats in trauma+methylprednisolon group and methylprednisolone intraperitoneally administred 30 mg/kg bolus and 5,4 mg/kg maintenance dose for 6 hours. In trauma+clopidogrel group, 8 rats were performed same procedures and clopidogrel intraperitoneally administred 5 mg/kg after the trauma.All rats were sacrified at 48 hours after the trauma.SOD levels were evaluated in spine cord tissue samples.MDA levels were evaluated in plasma.In our study, decreased MDA levels determined in clopidogrel and methylprednisolon treated groups compared to the other groups.But SOD levels were not determined significantly between the groups. These results suggest that clopidogrel may be used for treatment of spinal cord injury because of effect of neuroprotective, so we need more studies for prove clinically efficiency of clopidogrel.