Deneysel omurilik yaralanması modelinde hiperbarik oksijen tedavisinin, metilprednizolonun ve her iki tedavinin kombinasyonunun etkilerinin biyokimyasal parametrelerle karşılaştırılması
Is There a Synergetic Effect of the Combination of High Dose Methylprednisolone and Hyperbaric Oxygen Therapy in Secondary Spinal Cord Injury?
- Tez No: 818109
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT TAŞKIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Has. Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Beyin-Sinir ve Omurilik Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
AMAÇ: Hiperbarik oksijen terapisi (HBOT) ve metilprednizolon (MP) kombinasyonunun deneysel sıçan omurilik yaralanma modeli üzerindeki etkilerini inceledik. MATERYAL VE YÖNTEM: Elli dört sıçan altı gruba randomize edildi: Şam grubu, Laminektomi artı HBOT grubu, Travma grubu, HBOT grubu, MP tedavi grubu, HBOT ve MP tedavi kombinasyonu grubu. Omurilik yaralanması, açıkta bırakılmış omurilik segmentini sıkıştırarak gerçekleştirildi. HBOT, uygun gruplardaki sıçanlara bir gün boyunca serbestçe solunum yoluyla uygulandı (Gruplar 2, 4, 6) ve toplam 10 gün boyunca devam etti; Metilprednizolon, yaralanmadan sonra 1 saat sonra 30 mg/kg intravenöz yolla bir kez verildi ve ardından 23 saat boyunca 5.4 mg/kg/saat hızında MP infüzyonu yapıldı. Tüm sıçanlar cerrahi işlemden sonra 10. günlerinde feda edildi. Doku malonyaldehit (MDA) ve süperoksit dismutaz (SOD) seviyeleri değerlendirildi. SONUÇLAR: Tüm tedavi gruplarında MDA değerleri travma grubuna göre anlamlı derecede düşük bulundu ve SOD değerleri daha yüksekti. MDA ve SOD düzeyleri, HBOT grubunda bu değerler hala şam grubundan daha yüksekti (p=.003), ancak MP tedavisine eklenince (Grup 6), MDA ve SOD seviyeleri kontrol grubuna yakın ölçüldü. Bununla birlikte, bu etki istatistiksel olarak kanıtlanamadı(p=.619 ve p=.866). SONUÇ: Kombine HBOT ve MP tedavisi bir arada uygulandığında omurilik yaralanmasında istatistiksel olarak anlamlı faydalar göstermez, ancak daha umut verici sonuçlar verir. Bununla birlikte, klinik iyileşmenin de varlığını gösteren yayınların gerekliliği bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
AIM: We investigated the effects of the combination of hyperbaric oxygen therapy (HBOT) and methylprednisolone (MP) on experimental rat spinal cord injury model. MATERIALS AND METHODS: Fifty-four rats were randomized in six groups: Sham group, Laminectomy plus HBOT group, Trauma group, HBOT group, MP therapy group, the combination of HBOT and MP therapy group. Spinal cord injury was done by clipping the exposed spinal cord segment. HBOT was done by freely ventilating the rats in appropriate groups once a day (Groups 2, 4, 6) for 10 days; Methylprednisolone was administered 30 mg/kg by intravenous route in bolus, 1 hour after the injury, followed by infusion of MP for 23 hours at a rate of 5.4 mg/kg/h. All the rats were sacrificed on the 10th day after the surgical procedure. Tissue malonylaldehide (MDA) and superoxidedismutase (SOD) levels were evaluated. RESULTS: In all therapy groups, MDA values were found significantly lower and SOD values were higher than trauma group. While these values were still higher than the sham group (p=.003) in HBOT group when MP was added to the therapy (Group 6), MDA and SOD levels measured to nearby the level of control group. However, this effect could have not proven statistically (p=.619 and p=.866). CONCLUSION: Combined HBOT and MP therapy were administered together does not show statistically significant benefits in spinal cord injury but yields more promising results. However, there is a need for publications showing that clinical improvement is also present.
Benzer Tezler
- Deneysel omurilik yaralanma modelinde hiperbarik oksijen tedavisinin yeri
The role of hyperbaric oksygen treatment in the experimental spinal injury model
ONUR YAMAN
Tıpta Uzmanlık
Türkçe
2009
NöroşirürjiCelal Bayar ÜniversitesiNöroşirürji Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. CÜNEYT TEMİZ
- Deneysel omurilik yaralanması modelinde agmatin'in nöroprotektif etkisinin araştırılması
Research of the agmatine's neuroprotective effects in experimental spinal cord injury model
SERKAN DİRİL
Tıpta Uzmanlık
Türkçe
2013
NöroşirürjiÇukurova ÜniversitesiBeyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
PROF. DR. FARUK İLDAN
- Deneysel omurilik yaralanmalarında modafinil ve metilprednizolonun nörolojik iyileşme üzerine etkileri
The effects of modafinil and methylprednisolon on neurological improvement in experimental spinning injuries
MEHMET EMRE YILDIRIM
Tıpta Uzmanlık
Türkçe
2018
NöroşirürjiSağlık Bilimleri ÜniversitesiBeyin-Sinir ve Omurilik Cerrahisi Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. AYHAN TEKİNER
- Deneysel omurilik yaralanmasında Etomidat'ın nöroprotektif etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of neuroprotective efficacy of etomidate in experimental spinal cord injury
CENK ERGÜDEN
Tıpta Uzmanlık
Türkçe
2009
NöroşirürjiDokuz Eylül ÜniversitesiNöroşirürji Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ÜMİT D. ACAR
- Deneysel omurilik travma modelinde n-asetisistein'in sekonder hasarın önlenmesindeki yeri
The effect of n-acetylcysteine on secondary damage in experimental spinal cord injuries
TURGAY PARSAK
Tıpta Uzmanlık
Türkçe
2006
NöroşirürjiTrakya ÜniversitesiNöroşirürji Ana Bilim Dalı
Y.DOÇ.DR. TUFAN HİÇDÖNMEZ