Farelerde, gebeliğin farklı dönemlerinde ince bağırsak dokusundaki değişikliklerin histolojik, enzim histokimyasal ve immünohistokimyasal yöntemlerle belirlenmesi
Determination of the changes in the small intestine of the pregnant mice by histological, enzymehistochemical and immunohistochemical methods
  1. Tez No: 347706
  2. Yazar: ERHAN ŞENSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YASEMİN ÖZNURLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Pregnancy, mice, villus, ALP, PCNA
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu çalışmada, farelerde gebeliğin farklı dönemlerinde ince bağırsak dokusundaki değişikliklerin; histolojik, enzimhistokimyasal ve immunohistokimyasal yöntemlerle belirlenmesi amaçlandı. Bu amaçla, 12-14 haftalık 24 adet dişi Swiss albino fare kullanıldı. Fareler; gebe olmayan kontrol grubu ile gebeliğin birinci, ikinci ve üçüncü haftalarının ortalarına karşılık gelecek şekilde 4 gruba ayrıldılar (n=6). Her grupta 6 adet olmak üzere; kontrol, 1. hafta, 2. hafta ve 3. hafta grupları oluşturuldu. Çalışma sonlandırılmadan önce fareler tartıldı. Sakrifiye edilen farelerin ince bağırsak ağırlıkları tartılarak, rölatif bağırsak ağırlıkları hesaplandı. Histomorfometrik analizler için örnekler Crossmon?un üçlü boyama tekniği ve PAS boyama yöntemi ile boyandı. ALP demonstrasyonu, simultaneous azo-coupling metoduyla; PCNA proteini ise, strept-avidin biotin peroksidaz kompleks (s-ABC) metoduyla demonstre edildi. Hazırlanan preparatlar, dijital kameralı ışık mikroskobuyla incelendi ve gerekli görülen bölgelerin dijital görüntüleri kaydedildi. Görüntüler dijital analiz programıyla analiz edilerek incelenen parametrelerin sayısal verileri elde edildi. Duodenum, jejunum ve ileumda; villus yüksekliği, villus genişliği ve villus yüksekliği/kript derinliği oranında gebeliğin son haftasında düşüş olduğu gözlendi. Kript derinliğinin gebelikle birlikte duodenumda artarken, jejunum ve ileumda azaldığı; kas genişliğinin ise ince bağırsağın her bölümünde ilerleyen haftalarında artış gösterdiği tespit edildi. Kadeh hücre sayısının incelenen tüm gruplarda; gebeliğin son haftasında duodenumda ve ileumda arttığı, buna karşın jejunumda azaldığı belirlendi. Duodenum, jejunum ve ileumda nisbi ALP reaksiyon yoğunluğunun kontrol grubuna göre, gebeliğin ilerleyen haftalarında istatistiksel olarak önemli oranda arttığı belirlendi. PCNA pozitif (+) hücre sayısında duodenum, jejunum ve ileumda kontrol grubuna göre; gebeliğin 1. ve 2. haftalarında artış görülürken, 3. haftasında azalma gözlendi. Elde edilen veriler; dönemler arasında bazı farklar olsa da gebeliğin ince bağırsakta villus parametrelerini, kadeh hücre sayısını, ALP yoğunluğunu ve PCNA (+) hücre sayısını etkilediği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Determination of the changes in the small intestine of the pregnant mice by histological, enzymehistochemical and immunohistochemical methods This study was performed to determine of the changes in the small intestine of the pregnant mice by histological, enzymehistochemical and immunohistochemical methods. For this purpose, twenty four female Swiss albino mice aged 12-24 weeks were used. Mice were divided into 4 groups as non-pregnant control and at the middle of the first, second, and the third week of the pregnancy (n=6 for each group). The mice were weighed just prior to sacrification. The relative intestinal weights were calculated by weighing the small intestine of the sacrified mice. Tissue samples were taken from duodenum, jejunum and ileum regions of the small intestine. Sections were stained with Crossmon?s triple staining and PAS method. ALP was demonstrated with simultaneous azo-coupling method and PCNA protein was demonstrated with the strept-avidin-biotin-peroxidase complex (S-ABC) method. The specimens, which were prepared with appropriate histological techniques, were examined under the light microscope equipped with digital camera and the necessary digital images were recorded. By analyzing the images with an image analysis software, the numerical data of the parameters were obtained and analyzed statistically. In the last week of pregnancy the villus height, villus width and the villus height/crypt depth rations of decreased. The crypt depth was decreasing in jejunum and ileum while it was increasing in duodenum with pregnancy and the muscle width was also found to increase in each section of the small intestine in the later weeks. Goblet cells numbers of all groups increased in duodenum and ileum in the last week of pregnancy, whereas it decreased in jejunum. It was identified that in duodenum, jejunum and ileum, the reaction intensity of relative ALP statistically significant increased in the later weeks of pregnancy compared to the control group. In duodenum, jejunum and ileum PCNA positive cell number was found to increase in the first and the second weeks of the pregnancy whereas, it decreased in the third week compared to the control group. According to the data obtained at the pregnancy period, though there were some differences among the gestational periods, it was concluded that pregnancy affected villus parameters of the small intestine, goblet cell number, intensity of ALP and PCNA positive cell number.