Kronik alkolik sıçanlarda oluşan testis hasarı üzerine Chrysin' in koruyucu etkisinin histolojik olarak incelenmesi
The effect of chronic alcoholic 's in rats on testicular damage preventive of chrysin as histological investigation
  1. Tez No: 347809
  2. Yazar: MERVE BAĞIŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ BAYÇU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: etanol, chrysin, testis, sıçan, testosteron, MDA, ethanol, chrysin, testis, rat, testosterone, MDA
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışmada etanolün sıçan testis dokusu üzerinde oluşturduğu hasarlar biyokimyasal ve histolojik düzeyde incelenmiştir. Testis dokusunda etanol toksisitesine bağlı oluşan hasarlara karşı chrysin?nin koruyucu özellikleri değerlendirildi. Çalışmamızda 200-300 gr ağırlığındaki 35 erişkin Sprague-Dawley erkek sıçan 5 gruba ayrıldı (n=7). Gruplara 30 gün her gün aynı saatte oral yolla mısır yağı (1ml), etanol (%40?lık 3g/kg), chrysin (50mg/kg) ve ethanol+chrysin (%40?lık 3 mg/kg etanol ve mısır yağında çözdürülen 50mg/kg chrysin) verildi. Deney sonunda histolojik incelemenin yanı sıra testis doku örneklerinde MDA ve GSH düzeyleri, SOD ve CAT enzim aktivitesi; serumda ise testesteron seviyeleri ölçüldü. Deney sonunda vücut ağırlıkları kontrole oranla diğer gruplarda anlamlı olmayan bir düşüş göstermiştir. Testis indeksi etanol kullanımıyla önemli ölçüde küçülmüştür. Etanol grubunda, olgunlaşmasını tamamlamamış germinal hücrelerin tübül lümenine döküldüğü, germ hücre serisinin azaldığı, spermatogenetik hücreler arasındaki dizilimde bozukluk, interstisyel alanda genişleme ve ödem oluştuğu, spermatogenik hücrelerde vakuol oluştuğu gözlendi. Chrysin uygulamasıyla etanol grubunda oluşan hasarlarda belirgin bir düzelme görüldü. GSH düzeyleri etanol grubunda diğer gruplara oranla anlamlı olarak azaldı. CAT ve SOD enzim aktiviteleri etanol grubunda kontrole oranla anlamlı bir şekilde azalırken; chrysin CAT enzim aktivitesini anlamlı bir şekilde arttırmış, düşen SOD enzim aktivitesinde ise etkili olmamıştır. MDA düzeyleri kontrole kıyasla etanol grubunda belirgin oranda artmış, chrysin uygulamasıyla kontrole yaklaşmıştır. Testosteron seviyesinin chrysin+etanol ve chrysin gruplarında arttığı, kontrol ve etanol gruplarında ise azaldığı görülmüştür. Sonuç olarak, kuvvetli bir antioksidan olan Chrysin?nin özellikle testis dokularını alkol gibi bazı toksik maddelere karşı koruyabildiği ve serumda testesteron seviyelerinde önemli artış sağladığı saptandı. Bu nedenle chrysin?nin alkole bağlı infertilite çalışmalarında kullanılabilirliğini artırıcı çalışmaların yapılması gerektiği kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
In this study, biochemical and histological damage of ethanol are formed on rat testis tissue was investigated. Chrysin testicular tissue protective properties against damage caused by ethanol toxicity were evaluated. In our study, 35 adult male Sprague - Dawley male rats weiing 200-300 g were divided into 5 groups (n = 7). Groups at the same time every day, 30-day oral administration of corn oil ( 1 ml ) , ethanol ( 40% 3g/kg ) , chrysin ( 50mg/kg ) and ethanol + chrysin ( 40% of 3 mg / kg ethanol, corn oil, thawed chrysin 50mg/kg ) was given. Histological examination of testicular tissue samples at the end of the experiment, as well as the levels of MDA and GSH, SOD and CAT enzyme activity in the serum testosterone levels were measured. In the body weight control showed a non significant decrease compared to the other groups. The use of ethanol significantly decreased testicular index. Ethanol group, completed the maturation of germinal cells flows into the lumen of the tubules, germ cell line decreased sequence of spermatogenic cells disorder, interstitial edema occurred in the opening and, of germ cells was observed in the vacuole. Chrysin application of the ethanol group showed a significant improvement in damage. GSH levels were significantly decreased in the ethanol group compared to other groups. CAT and SOD enzyme activity compared to the control group significantly decreased ethanol; chrysin CAT enzyme activity increased significantly, falling SOD enzyme activity was not effective. MDA levels were significantly increased in the ethanol group compared to the control, application control, approached chrysin. Chrysin + ethanol and increases the level of testosterone in groups, the control and ethanol groups has decreased. As a result, a strong antioxidant, especially testicular tissue Chrysin can protect against toxic substances, such as alcohol and serum levels of testosterone think it provides a significant increase. Therefore, to increase the availability of chrysin studies are needed to study alcohol-related infertility.