Kronik total oklüzyon hastalarında koroner kollaterallerin sol ventrikül diyastol sonu basıncı ve NT-probnp düzeyi üzerine etkileri
Relationship between coronary collateral circulation and left ventricular end diastolic pressure and plasma levels of N-terminal PRO-B-TYPE natriuretic peptide in patients with chronic total occlusion
  1. Tez No: 347816
  2. Yazar: FUAD SAMADOV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN YEŞİLDAĞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik total oklüzyon, koroner kollateral dola?ım, sol ventrikül diyastol sonu basıncı, NT-proBNP, Chronic total occlusion, coronary collateral circulation, left ventricular end diastolic pressure, NT-proBNP
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Dahili Tıp Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
Amaç: Koroner kollaterallerin sol ventrikül fonksiyonları üzerine koruyucu etkisi olduğu bilinmektedir. Ancak kronik total oklüzyon hastalarında kollateral dolaşımın sol ventrikül diyastol sonu basıncı üzerine etkileri bilinmemektedir. Ayrıca kollateral dolaşımın koroner arter hastalığı ve sol ventrikül disfonksiyonunda tanısal ve prognostik önemi olan NT-proBNP düzeylerini nasıl etkilediği ile ilgili çelişkili veriler mevcuttur. Çalışmamızın amacı kronik total oklüzyon hastalarında kollateral akımın sol ventrikül diyastol sonu basıncı ve NT-proBNP düzeyleri ile ilişkisini araştırmaktır. Yöntemler: Çalışma grubumuz, Haziran 2011 ile Mart 2013 tarihleri arasında kliniğimizde koroner anjiyografi yapılan hastalar arasından geriye dönük olarak seçildi. Koroner anjiyografide en az bir koroner arter proksimal veya orta segmentinde kronik total oklüzyon tespit edilen 199 stabil koroner arter hastasının klinik, laboratuar anjiyografik ve hemodinamik verileri retrospektif olarak değerlendirildi. Kollateral sınıflaması Rentrop klasifikasyonuna göre yapıldı ve Rentrop 0-2 yetersiz, Rentrop 3 yeterli kollateral olarak tanımlandı. Gruplar arası karşılaştırmalarda Ki-kare, Mann-Whitney U testi ve Student t-testi kullanıldı. Bulgular: 87 hastada yeterli, 112 hastada yetersiz kollateral akım saptandı. İki grup arasında sol ventrikül diyastol sonu basıncı (yeterli kollateral grubunda 16,96 ± 5,59mmHg iken yetersiz kollateral grubunda 15,61 ± 6,06mmHg, p=0,379) açısından anlamlı fark bulunamadı. NT-proBNP düzeyleri yeterli kollateral grubunda 765,84 ± 1417,31 pg/ml, yetersiz kollateral grubunda ise 994,79 ± 1787,90 pg/ml ölçülmüş olup, iki grup arasında anlamlı fark saptanamadı(p=0,486). Sonuç: Çok iyi gelişmiş koroner kollateraller bile sol ventrikül fonksiyonlarını güvenilir bir şekilde yansıttığına inanılan sol ventrikül diyastol sonu basıncı ve NT-proBNP düzeylerindeki yükselmeyi engelleyemebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Numerous investigations have shown that well-developed coronary collaterals exert protective effect on left ventricular functions. But, relationship between collateral grade and left ventricular end diastolic pressure has not been studied in chronic total occlusion patients. Also, there are conflicting data regarding to effect of collaterals on NT-proBNP levels, which has important diagnostic and prognostic utility in coronary heart disease and left ventricular dysfunction. The aim of our study is to evaluate the relationship between coronary collateral circulation and left ventricular end diastolic pressure and NT-proBNP levels. Methods: Study group was retrospectively selected from patients who had a coronary angiography at our center between June 2011 and March 2013. Clinical, biochemical, angiographic and haemodynamic data of 199 stable patients having at least one totally occluded main coronary artery were evaluated. Coronary collateral circulation was graded according to Rentrop classification. While Rentrop grade 3 was defined as good, all remaining collateral grades regarded as poor collaterals. We used Chi-square, Student t and Mann-Whitney U tests for statistical analysis. Results: Overall 87 patients were found to have good collaterals and 112 patients had poor collaterals. There were no significant difference between patients having good or poor coronary collaterals regarding to left ventricular end diastolic pressure (16,96 ± 5,59mmHg vs 15,61 ± 6,06mmHg, p=0,379) and NT-proBNP levels (765,84 ±1417,31 pg/ml vs 994,79 ± 1787,90 pg/ml, p=0,486). Conclusion: Even well-developed coronary collaterals may be incapable of protecting the rise of left ventricular end diastolic pressure and NT-proBNP levels which are reliable markers of the left ventricular dysfunction.