Acil tıp uzmanlık öğrencilerine karşı şiddet:Düzeyi, nedenleri ve sonuçları
Violence towards emergency medicine residents: İts levels, causes and consequences
- Tez No: 347839
- Danışmanlar: PROF. DR. CÜNEYT AYRIK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Acil Tıp, Sağlık Çalışanları, Şiddet, Emergency Medicine, Healthcare Workers, Violence
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Çalışmamızda Türkiye genelindeki acil tıp uzmanlık öğrencilerinin şiddetin nedenleri, etkileri ve sonuçlarına ait düşüncelerini ve bu konudaki çözüm önerilerini belirlemek amaçlanmıştır. Veriler online olarak ulaşılabilen anket formu aracılığıyla toplanmıştır. Çalışmaya katılanların büyük çoğunluğunu 29-33 yaş (%52,7) ile 24-28 yaş (%28,8) grubu oluşturmaktadır. Katılımcıların %67,8'i erkek, %32,2'si kadındı. Araştırmaya katılanların %95,2'sinin daha önce şiddete yönelik bir eğitim/kurs almadığı, %85,8'ininde eğitim süreleri içerisinde stres, çatışma yönetimi, iletişim konularında eğitim almadıkları gözlendi. Katılımcıların %96,6'sının fiziksel veya sözel şiddet türlerinden en az birine, %38,4'ünün fiziksel şiddete, %93,8'inin sözel şiddete maruz kaldığı gözlendi. Erkeklerin (%80,4), kadınlara (%19,6) göre daha fazla fiziksel şiddete uğradığı görüldü (p=0.010). Sözel şiddete uğrayanların %82,9'u, fiziksel şiddete uğrayanların %31,5'i şiddetin hasta yakınları tarafından gerçekleştiğini belirtti. Silahlı saldırıya uğrayanların %100'ü metal detektör kullanılmadığı ve silah taraması yapılmadığını belirttiği gözlendi. Maruz kalınan fiziksel şiddet sonrası yanıt verenlerin %16'sının şiddet olayında yaralandıkları, yaralananların %37,5'inin yaralanma olayı sonrasında resmi tedavi aldıkları gözlendi. Fiziksel şiddete maruz kalanların (p=0,018) ve acil serviste 1-2 yıldır çalışanların (p=0,016) daha kaygılı oldukları gözlendi. Araştırmaya katılanların %41,1'i bölümlerinde çalışan bir meslektaşının şiddet nedeniyle istifa ettiğini belirtmiştir. Çalışmamızda şiddet uygulayan kişilere; katılımcıların %69'u hapis cezası, %64,4'ü para cezası, %37'si kamuda çalışma cezası şeklinde cezaların verilmesini önermektedirler. Katılımcıların sağlık politikaları, hasta yakınlarının kontrolsüz giriş ve çıkışları, güvenlik ve eğitimle ilgili problemleri fiziksel ve sözel şiddete en sık katkı yapan etmenler olarak yanıtladıkları saptandı.
Özet (Çeviri)
Violence Towards Emergency Medicine Residents: Its Levels, Causes and Consequences In our study, it was aimed to determine the opinions of the emergency medicine specialization students in Turkey about the causes, effects, and consequences of violence and their suggestions for solution. Data were collected through an online questionnaire. The majority of study population comprised age groups of 29-33 (52.7%) and 24-28 (28.8%) years. Of these, 67.8% were male and 32.2% were female. It was observed that, 95.2% of the participants did not receive any training/course regarding violence before, while 85.8% regarding stress, conflict management, and communication issues throughout their education. It was seen that, 96,6% of the participants were subjected to at least one type of violence, so that 38,4% to physical violence and 93,8% to verbal violence. It was seen that men (%80.4) incurred more violence than women (%19.6) (p=0.010). Among participants, 82.9% of the ones who incurred verbal violence, and 31.5% who incurred physical violence have stated that violence was committed by patients relatives. Of the armed attacked participants, 100% have stated that metal detector was not used and there was no frisk search. Following the incurrence to violence, it was observed that 16% of the respondents have been injured and 37.5% had formally received treatment upon injury. It was observed that the ones who have suffered physical violence (p=0.018) and the ones who have been working in the emergency service for 1-2 years (p=0.016) had more anxiety. Of respondents 41.1% stated that a colleague working in their department resigned due to violence. In our study, 69% of the respondents proposed imprisonment, whereas 64,4% fines, and 37% working in public places as punishment for people who use violence. The health policies, uncontrolled entrance and exit of the patients' relatives, problems related to security and education were determined by the participants as the factors that contribute the most to physical and verbal violance.