Majör ortopedik cerrahilerde genel ve rejyonal anestezinin serebral doku oksijenizasyonuna etkisi major ortopedik cerrahide semntlemenin hemodinamik etkileri
- Tez No: 347853
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DAVUD YAPICI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Genel-Rejyonel Anestezi, Majör ortopedik cerrahi, Serebral doku oksijenizasyonu, General-Regional Anesthesia Major orthopedic surgery, Cerebral tissue oxygenation
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu prospektif randomize ve kontrollu çalışmada, major ortopedik cerrahi uygulanan hastalarda, Genel ve Rejyonel anestezinin, serebral doku oksijen saturasyonu, postoperatif erken dönem derlenme ve hastanede kalış sürelerine etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Mersin Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi'ne majör ortopedik cerrahi için müracaat eden 76 hasta çalışmaya alındı. Operasyona alınacak hastalarda genel anestezi (Grup G, n=50) ve rejyonel anestezi (Grup R, n=26) olmak üzere iki grup oluşturuldu. Operasyon boyunca hastaların kalp atım hızı, periferik O2 saturasyonu (SpO2), CVP ve mikst venöz oksijen satürasyonu, ETCO2 (end tidal karbondioksit), arteriyel kan gazı değerleri, kristoloid, kolloid ve kan miktarı, kayıplar ve idrar çıkışı ile sıvı balansı kaydedildi. Beyin oksimetre cihazı (Fore-Sight) ile peroperatif sürekli, Serebral Doku Oksijen Saturasyonu (StO2) kaydedildi. Postoperatif komplikasyon, oksijen ihtiyacı ve taburculuk süreleri de değerlendirildi. Tüm ölçümler boyunca, kritik kabul edilen ve klinik olarak anlamlı, 50 değerinin altında bir StO2 değeri ölçülmemiştir. Her iki grupta anestezi sonrası KAH, OAB ve StO2 değerleri anestezi öncesi değerlere göre düşüş göstermiştir. Gruplar arasında istatistiksel olarak KAH, OAB, SpO2, CVP ve miks venöz oksijen satürasyonu arasında fark bulunmamıştır. Sementleme ve turnike indirilmesi sonrasında gözlenen StO2 düşüşü Grup R'de daha çabuk toparlamıştır. İki grup arasında; total iv sıvı, kan ve kan ürünü kullanımı benzerdir. Taburculukta gecikmenin Grup R'de daha az olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak çalışmamızda Genel anestezi uygulanan hastalarda, Sto2 daha yüksek seyretmesine rağmen, bu yüksekliğin klinik olarak anlamlı olmadığı gösterilmiştir. Sement uygulaması sonrası gözlenen serebral doku oksijenizasyonundaki düşüşün, rejyonel anestezi grubunda daha çabuk toparladığı gözlenmiştir. Ayrıca rejyonel anestezi uygulanan hastalarda kan ve kan ürünü kullanımında farklılık bulunmamış ve taburculukta gecikmenin daha az olduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
General and regional anesthesia effects of cerebral tıssue oxygenation in orthopedic. This is prospective, randomized and controlled study. In this study we aimed to investigate cerebral tissue oxygen saturation, early postoperative recovery and length of hospitalization for the influence of general and regional anesthesia in patients who undergoes major orthopedic surgery. 76 patients who apply Mersin University School of Health Research and Application Center for major orthopedic surgery, enrolled in this study. Two groups were formed through patients to be operated which are general anesthesia (Group G, n = 50),or regional anesthesia (Group R, n = 26). During the operation; heart rate, SpO2, CVP, mixed venous oxygen saturation, ETCO2, arterial blood gas values, kristoloid, colloid, the amount of blood losses, urine output and fluid balance of the patients were recorded. Continuous intraoperative brain oxygen saturation were recorded by Cerebral oximetry device (Fore-Sight). And also postoperative complications, oxygen requirement and hospitalization discharge time were recorded. For all the measurements, if StO2 value measured below 50, this is considered critical and clinically significant. In group G and R after anesthesia HR, MAP and StO2 values decreased according to the values before induction of anesthesia. There was no statistically significant difference between groups for HR, MAP, SpO2, CVP, and mixed venous oxygen saturation. We observed StO2 reduction after cementing and turn off the tourniquet but in Group R StO2 reduction recover more quickly. Between the two groups, the use of total intravenous fluids and blood products are similar. The delay in discharge from hospital was determined to be less in Group R. In conclusion, in patients with general anesthesia, Sto2 higher, but this height isn't shown to be clinically relevant. We observed decline in Sto2 after application of cement in both groups, but in regional anesthesia group; cerebral tissue oxygenation recover more quickly. Also the use of blood and blood products in patients who undergo regional anesthesia does not differ and in this group discharge delay from hospital is shown to be less.