Açık kalp cerrahisinde kan transfüzyonu için hedefe yönelik tedavinin etkinliği
The effectiveness of targeted therapy for blood transfusion in open heart surgery
  1. Tez No: 347854
  2. Yazar: MUSTAFA ERSEL GERİM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZELİHA ÖZER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Kalp cerrahisi, kan transfüzyonu, hedefe yönelik tedavi, Cardiac surgery, blood transfusion, goal directed therapy
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Cerrahi girişimler sırasında kan transfüzyonları çoğunlukla hemoglobin (Hb) değerleri dikkate alınarak yapılmaktadır. Çalışmamızın amacı, standart uygulama yerine, doku oksijen gereksiniminin rehber olarak kullanıldığı bir yöntemin transfüzyon pratiğinde değişiklik yapıp yapmayacağının araştırılmasıdır. Çalışmamıza açık kalp cerrahisi yapılan 58 hasta dahil edildi. Acil vakalar, 18 yaş altı ve 75 yaş üstü olan hastalar çalışma dışı bırakıldı. Anestezi indüksiyonunda 0,3-0,4 mg/kg etomidat, 5-6 mikrogram/kg fentanil, 0,1 mg/kg vekuronyum kullanıldı. Anestezi idamesi fentanil infüzyonu (50 µg/h) ve sevofluran (%1,5-2) ile sağlandı. Ekstrakorporeal dolaşım sırasında anestezinin devamı için fentanil infüzyonu 1 µg/kg/dk ve midazolam 2 mg IV uygulandı. Operasyon süresince standart monitorizasyonun yanısıra, radyal arter aracılığı (Edwards Life Sciences Vigileo) ile kardiyak output, kardiyak indeks ve venöz oksijen satürasyonları değerlendirildi. Çalışma grubuna alınan hastalarda geriye dönük olarak, kan transfüzyonu yapılan (Grup1) ve kan transfüzyonu yapılmayan (Grup2) hastalar belirlendi. Transfüzyon yapılan hasta grubunda, transfüzyon sonrası elde edilen Hb değerleri ile oksijen sunumu (DO2), tüketimi (VO2) ve doku oksijen alımı (O2ER) arasındaki korelasyon araştırıldı. Demografik bulgular tüm hastalarda benzerdi. Kan verilen grupta tranfüzyon öncesi ve sonrası Hb değerleri arasında anlamlı fark olmasına karşın; VO2 ve O2ER değerleri arasında istatistiksel fark olmadığı belirlendi. Çalışmamız sonucunda, transfüzyon kararı veririrken, Hb değerinin yanısıra oksijenasyon parametreleri ve diğer risk faktörlerinin de birlikte değerlendirilmesi gerektiği düşünüldü.
Özet (Çeviri)
During surgical procedures blood transfusions are usually performed according to haemoglobin concentration values. The aim of our study is to search if using a method of tissue oxygen requirement guidence will make a change in transfusion practice instead of using standard applications. In our study 58 patients who had open heart surgery were included. The emergent patients, patients under 18 years old and upper than 75 years old were excluded from the study. In anesthesia induction 0,3-0,4 mg/kg etomidate, 5-6 microgram/kg fentanyl, 0,1 mg/kg vecuronium were used. Anesthesia maintenance was provided by fentanyl infusion (50 µg/h) and sevoflurane (%1,5-2). During extracorporeal circulation, for anesthesia attendance fentanyl infusion 1 µg/kg/min and midazolam 2 mg IV were used. During the operation, in addition to standart monitoring cardiac output by radial arterial canulation (Edwards Life Sciences Vigileo), cardiac index and venous oxygen saturations were determined. In patients included to study group, the red blood cell transfused patients (Group 1) and the nontransfused patients (Group 2) were determined. In transfused patient group, the correlation between Hb values after transfusion and oxygen delivery (DO2) , oxygen consumption (VO2) and tissue oxygen uptake (O2ER) were investigated. Demographic findings were similar in all patients. In transfused patient group altough Hb values were significantly different before and after transfusion it was determined that there were no statistically difference between DO2, VO2 ve O2ER values . As a result of our study it is tought that when deciding to transfuse, in addition to the Hb values oxygenation parameters and the other risk factors have to be evaluated .