İn vivo kıkırdak doku mühendisliği
In vivo cartilage tissue engineering
- Tez No: 347862
- Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ YILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Cartilage injuries, Glycosaminoglycan, MACI, MIV, Type II collagen
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Kıkırdak yaralanmalarında kullanılan tedavi seçeneklerinde, hücre kültür ortamında üretilen kondrositlere gereksinim duyulur. Klinik uygulamalar iki cerrahi seansta gerçekleştirilir ve maliyetlidir. Eğer kondrositlerin izole edilmesi, çoğalması için uyarılması ve ekstraseluler matriks üretimi tek seansta in vivo olarak başarılabilirse; tedavi tek seansta yapılabilir ve maliyet azaltılabilir. 5 farklı çalışma grubunda, koyun dizlerinde 2,5 cm çapında tam kat kıkırdak defekti oluşturuldu. Bir grupta, oluşturulan defektten elde edinilen kıkırdak doku küçük parçalara doğranılarak, defektli alana yerleştirildi ve üzeri kollajen membranla örtüldü (MIV grup). Başka bir grupta, kollajen membrana kullanımdan önce tip II kollajenaz emdirildi. Bir başka grupta kollajen membrana hem kollajenaz hem de büyüme faktörleri emdirildi. Diğer bir grupta; Matriks destekli otolog kondrosit implantasyonu (MACI) iki seansta uygulandı. Son grup ise tedavisiz bırakıldı. 15 haftalık takip sonunda tamir dokuları makroskopik, histomorfometrik ve glikozaminoglikan ile tip II kollajen doku konsantrasyonu açısından biyokimyasal olarak karşılaştırıldı. MACI ve MIV gruplarında diğer gruplara oranla daha iyi iyileşme görüldü, kendi aralarında ise benzer sonuç verdiler. Kollajenaz veya büyüme faktörü eklenmesi daha iyi sonuç vermedi. Kollajenaz eklenmesinin çevre kıkırdak dokulara zararlı etkisi gözlenmedi. Anlatılan yöntemle, MACI ile benzer sonuçlar elde etmek mümkündür. Defektli alana mikrokırık uygulanması sonrası membranla çevrilmesinin üstün olup olmadığının gösterilmesi için ileri çalışmalara gereksinim vardır. İnsanlarda benzer şekilde sonuçlar verip vermediğinin görülmesi için yine ileri çalışmalara gereksinim vardır.
Özet (Çeviri)
Biologic treatment options for cartilage injuries require chondrocyte expansion using cell culture. Clinical application is accomplished in two surgical sessions and is expensive. If isolation of chondrocytes and stimulus for proliferation and extracellular matrix synthesis can be achieved in vivo, the treatment can be performed in one session and the cost can be reduced. A 2,5 cm diameter full thickness chondral defect was created in knees of 5 groups of sheep. In one group, some of the chondral tissues obtained from the creation of the defect were diced into small pieces and were placed into the defect and were covered with a collagen membrane (MIV group) . In the other group the collagen membrane was soaked in collagenase prior to usage. In the next group the collagen membrane was soaked in both collagenase and growth factors. Matrix induced autologous chondrocyte implantation (MACI) was applied to another group in two sessions, and the last group was left untreated. After 15 weeks of follow-up repair tissues were compared macroscopically, histomorphometrically, and biochemically for tissue concentrations of glycosaminoglycan and type II collagen. MACI and MIV groups demonstrated better healing than others and were similar. Addition of collagenase or growth factors did not improve results. Addition of collagenase did not have detrimental effect on the surrounding cartilage. With the described method, it is possible to obtain comparable results with MACI. Further studies are needed to see if it is superior to membrane coverage over microfracture applied defective area. Further studies are also needed to see if it works similarly in humans. Low cost and one session application of the ?MACI in vivo? technique are appealing.