Sıçanlarda lipopolisakkarit (LPS) ile oluşturulan sepsis modelinde ß-hidroksi ß metilbutirat'ın (HMB) bozulmuş kolon anastomozunda iyileşme üzerine etkisi
The effects of beta-hydroxy beta-methylbutyrate on the healing of colonic anastomosis in an experimental sepsis model induced by lps in rats
- Tez No: 347861
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KORAY ÖCAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Kolon Anastomozu, Beta-Hidroksi Beta-Metilbütirat, LPS, sepsis, colonic anastomosis, ß-Hydroxy ß-methylbutyrate, LPS, sepsis
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Sepsis kolon anastomozu sonrasında iyileşmeyi bozan en ciddi risk faktörüdür. Çalışmamızda ß?hidroksi ß?metilbutirat'ın (HMB) deneysel olarak LPS ile oluşturulmuş sepsis modelinde kolon anastomozu iyileşmesine etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışma dört gruptan (10'ar rat) oluştu. Gruplardan KA'da kolon anastomozu (KA), LPS+KA'da LPS ortamında KA, KA+HMB'de KA'da HMB tedavisi ve LPS+KA+HMB'de KA'da LPS ve HMB tedavisi uygulandı. Sepsis oluşturmak için LPS (2 mg/kg, i.p.) KA'dan 18 saat önce uygulandı. HMB (1x2 mg/kg/gün, gavaj ile) tedavisi KA'dan 12 saat sonra başlanıp 7 gün devam etti. KA'dan 7 gün sonra ratlar sakrifiye edildi. Gruplar fizyolojik, biyokimyasal ve histopatolojik parametrelerle değerlendirildi. Fizyolojik olarak ağırlık değişimi ve anastomoz patlama basıncı kullanıldı. Biyokimyasal olarak kanda lökosit, serumda tümör nekroz faktör-? [TNF-?], miyeloperoksidaz [MPO], nitritnitrat, süperoksit dismutaz [SOD], hiroksiprolin, malondialdehit [MDA] bakıldı. Anastomoz dokusunda MPO, MDA, SOD, nitrit-nitrat, hidroksiprolin ve TNF-? incelendi. Histopatolojik olarak Hematoksilen-Eozin [H-E] ve immünohistokimyasal indüklenebilir nitrik oksit sentaz [iNOS]) ile değerlendirildi. HMB'nin kullanıldığı gruplarda istatistiksel olarak anlamlı fark olmasa da anastomoz patlama basıncında artış olduğu, serum MDA düzeylerinde ise KA+LPS+HMB grubunda yükseklik olduğu görüldü Serum ve doku SOD seviyelerinde HMB istatistiksel olarak anlamlı artışa neden oldu, doku Nitrit-nitrat düzeylerinde HMB istatistiksel olarak anlamlı düşüşe neden oldu. HMB serum hidroksiprolin düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı farka neden oldu. Histopatolojik incelemelerde; H-E ile fibrozisin ve inflamasyonun değerlendirildiği gruplar ve yine INOS'lu gruplarda istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır. Sonuç olarak LPS ile oluşturulan sepsiste HMB tedavisinin sepsis nedeniyle bozulmuş olan kolon anastomozunda anastomozun fiziksel gücüne katkıda bulunduğu ve inflamasyonu azaltarak yara iyileşmesini olumlu etkilediğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
The Effects of Beta-Hydroxy Beta-methylbutyrate on The Healing of Colonic Anastomosis in An Experimental Sepsis Model Induced by Lps in Rats Sepsis is the most serious factor in the recovery period after colon anastomosis. In our study, we aimed to investigate the effects of ß?hydroxy ß? methylbutyrate (HMB) on colon anastomosis healing in a sepsis model created experimentally by LPS. The study consisted of 4 groups (10 rats in each). In group KA colonic anastomosis, in LPS+KA KA induced by LPS, in KA+HMB HMB treatment in KA, in LPS+KA+HMB HMB treatment and LPS in KA was performed. In order to create sepsis LPS was applied 18 hours before colon anastomosis. HMB treatment started 12 hours after colon anastomosis and continued for 7 days. Then the rats were sacrificed. The physiological, biochemical, and histopathological parameters of groups were evaluated. Weight changes and burst pressure of the anastomosis were evaluated for physiological parameters. Leukocytes in blood and tumor necrosis factor- ? (TNF-?), myeloperoxidase (MPO), nitrite-nitrate, superoxide dismutase (SOD), hydroxyproline, and malondialdehyde (MDA) evaluated in serum, MPO, MDA, SOD, nitrite-nitrate, hydroxyproline, and TNF-? were evaluated in the anastomosed tissue for biochemical parameters. Hematoxylin- Eosin (H&E) and immunohistochemical inducible nitric oxide synthase (iNOS) were evaluated for histopathological parameters. Although there was no significant difference in HMB groups, the burst pressure of the anastomosis increased and serum MDA levels were increased in the KA+LPS+HMB group. HMB caused increased SOD levels significantly in both serum and tissue, and decreased nitrite-nitrate levels in tissue. HMB caused significant difference in serum hydroxyproline levels. In the histopathological analyses, statistically no significance was found in groups where H&E, fibrosis, and inflammation were assessed. Also, there was no significant difference in groups with iNOS. As a result, we thougt that HMB treatment contributes physical strength by reducing inflammation and affecting positively on wound healing in sepsis caused by LPS in impaired colon anastomosis.