Polikistik over sendromlu hastalarda siklik progesteron tedavisinin solunum fonksiyon testleri üzerine etkisi
The effect of cyclic progestrone treatment on respiratory function tests of women with polycystic ovary syndrome
  1. Tez No: 347863
  2. Yazar: FİKRİYE KARANFİL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KAZIM GEZGİNÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Polikistik Over Sendromu, Progesteron, Solunum Fonksiyon Testleri, Polycystic Ovary Syndrome, Progesterone, Respiratory Function Tests
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Polikistik over sendromu, kadınlarda hem menstrüel düzensizliklerin hem de androjen fazlalığının önemli bir nedenidir. Kadınlarda en sık rastlanan endokrin/metabolik sendromdur. Prevalansı %6-12?dir. Obstrüktif uyku apnesi ve ani bebek ölümü sendromu prevelansları erkek ve dişi cinsiyetler arasında faklılık göstermektedir. Bu da solunum kontrolünde cinsiyet hormonlarının rol oynadığını düşündürmektedir. Literatürde, pek çok çalışma PKOSlu kadınların solunum problemlerine yatkın olduklarını düşündürmektedir. Siklik progesteron tedavisi PKOS olan hastalarda kullanılan tedavi yöntemlerinden biridir. Progesteronun solunum üzerine olan etkilerini ve mekanizmasını gösteren çalışmalar da mevcuttur. Biz de çalışmamızda Polikistik Over Sendrom?lu hastaların solunum sağlığı açısından da değerlendirilmelerini ve polikistik over sendromu tedavi seçeneklerinden biri olan progesteronun solunum fonksiyonları üzerindeki ilişkisini irdelemeyi amaçladık. Çalışmamıza, Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Jinekoloji polikliniğinde Ocak 2012 Mayıs 2012 tarihleri arasında tetkik ve tedavi edilen 100 vaka dahil edildi. Çalışmamızda 15-45 yaş arası sistemik hastalığı olmayan, sigara kullanmayan, astım ve KOAH tanısı olmayan PKOS?lu hastalardan oluşan hasta grubuyla aynı özellikleri taşıyan ancak PKOS tanısı olmayan kontrol grubunun polikliniğimize ilk başvurularında solunum fonksiyon testleri yapıldı. Hasta grubu iki siklus 10 mg medroksiprogesteron asetat ile siklusun 16-25. günleri arasında tedavi edildi. Sonrasında tekrar SFT ile değerlendirildiler. Tedavi öncesi yapılan değerlendirmede hasta ve kontrol grubunu SFT sonuçarı arasında fark bulunmazken, progesteron tedavisi sonrası PKOS?lu hastaların SFT sonuçları hem kendilerinin tedavi öncesi sonuçlarından, hem de kontrol grubunun SFT sonuçlarından daha iyi olarak saptandı. Çalışmamızın sonucunda; PKOS hastalarının akciğer kapasitesi ve fonksiyonları sağlıklı kadın populasyonundan farklı olmamakla birlikte, progesteron ile bu değerlerde artış saptandığı gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Polycystic ovary syndrome is one of the most important reasons of menstrual irregularity and androgen excess of women. Its prevelance is 6-12%. The prevalances of obstructive sleep apnea, sudden infant death syndrome are different in male and female sexes making us think that sex hormones are important in the control of respiration. In literature, many studies suggest that women with PCOS are more prone to respiratory problems. Cyclic progesterone is one of the treatment modalities for women with PCOS. There are studies showing the effect end mechanism of progesterone on respiration. We aimed to evaluate the women with PCOS from the point of respiratory health and the relation of progesterone and respiratory functions. One hundred patients who applied to Department of Obstetrics and Gynecology of Necmettin Erbakan University between the dates of January 2012 and May 2012 were included in the study. We had the respiratory function tests of the patient group including the patients with PCOS between the ages of 15-45, with no systemic health problems, not smoking, not having the diagnosis of COAH or asthma and the control group having the same characteristics with the patient group but not having PCOS at the first application to the outpatient clinics. The patient group had cyclic progesterone treatment for two months between the 16th and 25th days of their cycle. After that treatment period the patients were reevaluated with their respiratory function tests. There were no differences in the respiratory function test results of patient and control groups before treatment. After progesterone treatment, the results of patient group were better than both the controle group and their own results before the treatment. We concluded that, the lung capacity and functions of women with PCOS are not different from that of healthy women but these values increase with progesterone treatment.