Psoriazis vulgarisli hastalarda psoriazis alan şiddet indeksi (PASI) ve dermatolojik yaşam kalite indeksi (DYKİ) skoru arasındaki korelasyon
Correlation between psoriasis area severity index (PASI) and dermatological life quality index (DLQI ) score in patients with psoriasis
- Tez No: 347864
- Danışmanlar: PROF. DR. İNCİ MEVLİTOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Psoriazis, PASI, DYKİ, Psoriasis, PASI, DLQI
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Çalışmamızda kliniğimizde takip edilen psoriazis hastalarının sosyodemografik verilerini, hastalık tutulum şiddetlerini ve yaşam kalitesinde meydana gelen etkilenmeyi ve DYKİ üzerinde etkili olan faktörleri araştırıldı. Çalışmamıza 2011-2013 yılları arasında kliğimize başvuran 200 psoriazis hastası dahil edildi. Hastaların yaşı, cinsiyeti, eğitim durumları, meslekleri, hastalık süreleri ve eşlik eden artrit varlığı daha önce kullandıkları tedaviler, aile hikayesinin varlığı kaydedildi. PASI skorları hesaplandı, dermatolojik yaşam kalitesi indeksi anketi ile yaşam kaliteleri değerlendirildi. Hastalık şiddeti ile yaşam kalitesi arasındaki korelasyon saptanmaya çalışıldı. Hastalarımızda; DYKİ'nin cinsiyet, yaş, hastalık süresi ve eğitim düzeyi parametrelerinden etkilenmediğini, artit varlığı ve hastalık tutulum şiddeti(PASI) parametreleri ile olumsuz yönde etkilendiğini saptadık. Özellikle PASI ile DYKİ arasında anlamlı düzeyde pozitif korelasyon saptadık. Çalışmamıza göre, psoriazis tutulum şiddeti arttıkça hastaların DYKİ'nin olumsuz etkilenme derecesi artmaktadır. Hastaların klinisyen tarafından muayene edilirken hesaplanan PASI değeri baz alınarak hastaların hayat kalitesindeki bozulma düzeyinin öngörülebileceğini saptadık. Rakamsal olarak hesaplanan PASI değeri DYKİ'nin %31,5'ni belirlemektedir. DYKİ'nin geri kalan % 68,5'lik kısmının belirlenmesinde hastalık şiddeti dışındaki diğer faktörler rol oynamaktadır. PASİ skoru arttıkça hastanın DYKİ'nin olumsuz etkilenme derecesi artmaktadır Psoriazis, hayati tehlike oluşturmasa da hastaların yaşamlarını her açıdan olumsuz yönde etkilediği için önemsenmesi gereken bir hastalıktır. Sadece medikal tedavi hasta için başarı olarak kabul edilmemektedir. Psoriazis hastalarının tedavisi ve takibinde hastalığın klinik şiddeti(PASI) ile birlikte yaşam kalitesine olan etkisi mutlaka göz önünde bulundurulmaktadır. Toplumun psoriyazis hastalığı konusunda bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi, hastaların yaşam kalitelerini önemli düzeyde iyileştirilebilir. Psoriazis hastalarının yüz yüze görüşerek veya online platformlarda birbirleri ile deneyimlerini ve görüşlerini paylaşmaları, birbirlerine destek olmaları tedavi ve takipte fayda sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
In this study we aimed to investigate the sociodemographic data, diseases severity and the quality of life of patients with psoriasis in our clinic and identify factors associated with quality of life of the patients. Between years 2011-2013, 200 psoriasis patients were included in the study. Patients' ages, sexes, education, illness duration, family history, job and joint involvement were recorded. Diseases severity was scored with PASI. DLQI was completed by all the patients. The relationship between total quality of life score and each item was investigated. The correlation between severity of disease and the quality of life was investigated. No effect of patients' ages, sexes, education, illness duration, family history on DLQI was established. Joint involvement and the severity of disease(PASI) have negative impacts on DLQI. Especialy PASI and DLQI values have moderate positive correlation. It shows that the higher clinical severity of psoriasis cause worse life quality. We analyzed that, the value of PASI during the examination shows the part of %31,5 of negative the impact of DLQI. Higher PASI shows higher negative impact on DLQI Psoriasis has no mortality but it effects negatively whole life of the patient. Because of this it must be considered important. Only medical treatment for the patient is not considered a success.The quality of life(DLQI) must be considered with the clinical severity of disease(PASI) during the treatment and follow-up the patients. Informing and raising awareness of the society about the psoriasis disease can help patients to improve their quality of life significantly.Patients with psoriasis can share their views and experiences with each other through face to face meetings or online platforms, that support each other and will benefit for the treatment and follow-up.