Neodymium:Yttrium-aluminum-garnet lazer ve fraksiyonel karbondioksit lazerin saçlı deride yerleşen alopesi areata'daki etkilerini araştıran karşılaştırmalı ve kontrollü, prospektif klinik çalışma
Comperative and controlled, prospective clinical study on neodymium: Yttrium-aluminum-garnet laser and fractional carbon dioxide laser investigating the effects of the scalp alopeci̇a areat
  1. Tez No: 347873
  2. Yazar: BAŞAK YALICI ARMAĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GONCA ELÇİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Alopesi areata, dermatoskopi, lazer tedavisi, saç, Alopecia areata, dermoscopy, hair, laser therapy
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Yalıcı Armağan B. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Deri ve Zührevi Hastalıklar, Uzmanlık Tezi, Ankara, 2013. Alopesi areata (AA), saç ve vücut kıllarının kaybına neden olan otoimmün bir hastalıktır. Etkili ve güvenli tedavi arayışları sürmektedir. Alopesi tedavisinde lazerlerin etkili olup olamayacağı yanıt arayan bir sorudur. Bu çalışma, Nd:YAG ve fraksiyonel karbondioksit lazerlerin saçlı deriye yerleşen AA?da yeni saç çıkışını uyarabileceği hipotezlerini test etmek amacıyla prospektif, karşılaştırmalı ve kontrollü, klinik bir çalışma olarak tasarlandı. Ortalama yaşları 24,22±10,26 yaş, aralığı (10-49 yaş) olan, ortanca SALT skoru %28, aralığı (%3-100) arasında değişen, 2 yıldan uzun süredir hastalığı olan ve/veya standart tedavilerden en az 2?sine yanıt vermeyen 32 AA hastasının 3?er yaması çalışmaya dahil edildi. Yamalardan birincisine Nd:YAG lazer (Laserscope, LyraiTM, 30 msn vuru süresi ve 10 joule/cm2 doz ile), ikincisine ise fraksiyonel lazer (Lutrionic, eCO2TM, 10-45 milijoule/cm2 enerji aralığında, 30 watt güç ile, 120 mikrometre ?prob? çapı ile), 2-8 hafta arasında değişen uygulama aralıklarıyla, 2-6 seans uygulandı. Seçilen 3. alopesik yama ise kontrol yaması olarak belirlendi ve bu yamaya lazer uygulaması yapılmadı. Değerlendirme ölçütü olarak dijital fototrikogram ile hesaplanan saç sayısı kullanıldı. Başlangıçta her 3 yamadaki ortalama saç sayısı, benzerdi. Ortalama 3,25±1,48 ay, ortanca 3 ay, aralık 2-6 ay takip süresi sonunda Nd:YAG lazer ve fraksiyonel lazer uygulanan yamalar ile kontrol yamaları arasında ortalama saç sayısı açısından istatistiksel olarak anlamlı artış tespit edilmedi (Nd:YAG lazer ve fraksiyonel lazer için sırasıyla p=0,4 ve p=0,17). Bu çalışmanın öne sürülen hipotezleri dışlamadaki gücü %99 olarak tespit edildi. Çalışmamız, Nd:YAG lazer ve fraksiyonel karbondioksit lazerin, bu çalışmada kullanılan doz, uygulama aralığı ve seans sayıları ile AA?da bir tedavi seçeneği olamayacağını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Yalıcı Armağan B. Hacettepe University of Medicine, Thesis in Dermatology, Ankara, 2013. Alopesi areata (AA) is an autoimmune disease that causes hair loss. There is a need for effective and safe treatment options. Whether lasers might be a treatment option for alopecia is a topic of debate. This comparative, controlled, prospective clinical trial was designed to test the hypotheses that Nd:YAG and fractional carbon dioxide lasers might stimulate development of new hair on the scalp of AA patients. Three patches for each 32 patients whose mean age was 24,22±10,26 years, range (10-49 years) with a median SALT score of 28%, range (3-100%), who had at least 2 years of disease duration and/or who has not responded at least 2 of the standard treatments, were recruited for the study. Of the 3 different patches selected on the patients? scalp, Nd:YAG laser (Laserscope LyraiTM, with a pulse duration of 30 ms and a dose of 10 joule/cm2) was applied to the first patch, whereas fractional laser (Lutrionic, eCO2TM, with a dose range of 10-45 milijoule/cm2, 30 watt, 120 µm probe diameter) was applied to the second patch, with an application interval of 2-8 weeks and for a total of 2-6 sessions. The third patch was determined as the control patch and no laser application was made. The mean outcome measure was the hair count which was calculated with a digital phototrichogram. Initial hair counts for all three patches were similar. After a mean follow-up of 3,25±1,48 months, median 3 months, range (2-6 months) period, there was no statistically significant increase in the mean hair count for the 3 patches (p values for Nd:YAG and Fractional lasers are p=0,4 and p=0,17, respectively). Power of this study in excluding both hypotheses was found as 99%. Results of this study revealed that Nd:YAG and fractional carbon dioxide lasers could not be treatment alternatives for AA, with the laser parameters used in this study.