1980-2012 yılları arasında kliniğimizde yapılan blefaroptozis cerrahisi sonuçlarının değerlendirilmesi
Evaluating blepharoptosis surgery results in patients performed ptosis surgery in our clinics between 1980-2012
  1. Tez No: 347872
  2. Yazar: ÖZLEM URAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET CEM MOCAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Ptozis, levator fonksiyonu, marjin-refle mesafesi, frontalis asma, levator rezeksiyonu, Ptosis, levator function, margin-reflex distance, frontalis suspension, levator resection
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu çalışmadaki amaç, 1980 ile 2012 yılları arasında kliniğimizde yapılan blefaroptozis cerrahisi sonuçlarını, cerrahi başarıya etki eden faktörleri ve marjin-refle mesafesi ile levator fonksiyonunun cerrahi planlamadaki uyumluluğunu değerlendirmektir. Bu amaçla, 01.01.1980 ile 31.12.2012 tarihleri arasında kliniğimizde blefaroptozis cerrahisi yapılan, postoperatif en az 6 ay takip edilen, 163 konjenital (% 82,5), 37 edinsel (% 18,5) olmak üzere toplam 200 ptozis hastasının 226 gözü çalışmaya dahil edildi. Cerrahi sonrası marjin-refle mesafesi 3 mm ve üzerinde olan olgular başarılı kabul edildi. İlk cerrahi sonrası başarı oranı % 62,9, nihai başarı oranı % 74,7 olarak tespit edildi. Cinsiyet, travma hikayesi, ilk başvuru anındaki görme keskinliği, göz hareketleri, Bell fenomeni varlığı, operasyon yaşı, kullanılan fasya lata türü ile ilk cerrahi sonrası başarı ve nihai başarı arasında herhangi bir ilişki saptanmazken; ilk muayene sırasında levator fonksiyonu ve marjin-refle mesafesi daha fazla olan hastalarda başarının daha yüksek olduğu tespit edildi. İlk cerrahi olarak levator rezeksiyonu yapılan hastalarda, frontalis asma yöntemiyle ptozis cerrahisi yapılan hastalara göre ilk cerrahi başarının ve nihai başarının istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek olduğu saptandı. Hastalar için uygun cerrahi tipini belirlemede, levator fonksiyonu ve marjin-refle mesafesi için duyarlılığı/özgüllüğü en yüksek kesim noktası tüm hastalar ve konjenital ptozisi olan hastalar için aynı tespit edilmiş olup, bu kesim noktası marjin-refle mesafesi için 0,5 mm, levator fonksiyonu için 4,5 milimetredir. Kesim noktalarının birbirlerine yakın duyarlılıkları, özgüllükleri ve ROC eğrisi altında kalan alan değerleri levator fonksiyonu ile marjin-refle mesafesinin cerrahi seçiminde uyumluluk gösterdiğini ve özellikle konjenital ptozisi olan hastalarda gerektiğinde levator fonksiyonunun yerine marjin-refle mesafesinin kullanılabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to evaluate blepharoptosis surgery results in patients performed ptosis surgery in our clinics between 1980 and 2012, factors associated with surgical success and compatibility of margin-reflex distance with levator function in surgical method choice. For this purpose, patients performed ptosis surgery between 01.01.1980 and 31.12.2012, followed 6 months or more, 163 congenital (% 82,5), 37 acquired ptosis (% 18,5) total 200 patients with 226 eyes were included in the study. Postoperatively, cases with margin-reflex distance 3 mm and more was considered to be successful. Surgical success rates after first surgery was % 62,9 and improved to % 74,7 after all surgeries. Sex, trauma, visual acuity at diagnosis, eye movements, Bell phenomenon, age at surgery, fascia lata material were not associated with surgical outcome after first surgery and all ptosis surgeries; but high levator function and margin-reflex distance at diagnosis were associated with surgical success. In patients whose first surgery was levator resection, surgical success after first surgery and all ptosis surgeries were statistically significantly higher than patients whose first surgery was frontalis suspension. In choosing appropriate surgical technique, the cut-off point is determined as 4,5 mm for levator function, 0,5 mm for margin-reflex distance in both congenital ptosis group and all patients. For these cut-off points sensitivity, specificity and area under ROC curve were similar. Overall, these results suggest that margin-reflex distance is compatible with levator function in choosing appropriate surgical technique and margin-reflex distance can be used instead of levator function.