Production of various thermoluminescence dosimeters and investigation of their properties
  1. Tez No: 3992
  2. Yazar: İLHAN KORAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NAİF TÜRETKEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Nükleer Mühendislik, Nuclear Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Termolüminesans, TL dozimeters, Dozimetreler, Lüminesans. -iv, Thermoluminescence, TL dosimeters, Dosimeters, Luminescence. -xix
  7. Yıl: 1988
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZET ÇEŞİTLİ TERMOLÜMİNESANS DOZİMETRELERİNİN YAPIM VE ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ KORAY, İlhan Yüksek Lisans Tezi, Nükleer Mühendislik Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Naif Türetken Temmuz 1988, 76 sayfa Bu çalışma nadir elementlerden bazıları olan Sm, Eu, Dy, Ce ve Nd 'un tek olarak ve Nd-Ce, Dy-Ce 'un çift olarak üç farklı yoğunlukta CaSO, 'a katıldığında termolüminesans üzerindeki etkilerini incelemektedir. Hazırlanan bu maddelerin UV ve y radyasyonlarına karşı gösterdiği duyarlılığının nadir elementlerin yoğunluğuna bağlı olan değişimleri verilmektedir. Ayrıca, termolüminesans kararlılığı ve radyasyon dozuna karşı lineerliliği sadece y -radyasyonu için saptanmıştır. Bu özelliklerin tümü gözönüne alındığında, bu çalışmada en iyi dozimetreyi sağlayan fosforun, % 0.1 mol yoğunluğundaki Dy?03 'in CaSO, 'a katılması ile elde edildiği görülmektedir. Buna ilaveten Ce 'un, CaSO, 'a gerek tek olarak gerekse Dy ve Nd ile çift olarak katıldığında uygun dozimetre olmadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PRODUCTION OF VARIOUS THERMOLUMINESCENCE DOSIMETERS AND INVESTIGATION OF THEIR PROPERTIES KORAY, İlhan M.Sc. in Nuclear Eng. Supervisor: Assoc. Prof.Dr. Naif Türetken July 1988, 76 pages The present work deals with the effect of some RE impurities on TL when Sm, Eu, Dy, Ce, and Nd were singly doped, and Nd-Ce, Dy-Ce were doubly doped in CaSO, using three different dopant concentrations. Relations between RE concentrations and sensitivities of the phosphors to UV, and y radiations are presented. For only y-radiation, the dependence of thermo luminescence stability and linearity on RE concentrations are also discussed. Taking all of these factors into consideration, it was concluded that the best phosphor in this study was obtained from the doping of 0.1 mole % of Dy20o in CaS0,:H20. In addition to this, cerium was not a suitable impurity in CaSO, for dosimetry and this result holds whether cerium is doped alone or co-doped with dysprosium and neodymium.